Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea: Har testat kärnvapen under vatten

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea uppger att man testat ett nytt kärnvapensystem under vatten.

Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap med hänvisning till nordkoreansk statsmedia.

Syftet ska bland annat ha varit att ”uppmärksamma fienden på en verklig kärnvapenkris”, enligt ett uttalande.

Det ska handla om en slags undervattendrönare som Nordkorea testat under torsdagen. Den avfyrades vid kusten nära Riwon i den sydliga Hamgyong-provingen, skriver Yonhap.

Enligt Nordkoreas statligt styrda nyhetskanal KCNA var det ett ”nytt strategiskt kärnvapentest under vatten” och en ”kryssningsrobotövning”. Allt under övervakning av diktatorn Kim Jong-Un.

I ett uttalande från KCNA uppges att syftet var att ”uppmärksamma fienden på en verklig kärnvapenkris och verifiera kärnvapenstyrkans tillförlitlighet för självförsvar”.

Testade robotar dagen innan

Tidigare under torsdagen sa Sydkoreas försvarsminister Lee Jong-Sup att Nordkorea genomförde ett test med fyra robotar på onsdagen. Försvaret ska ha upptäckt att ”flera” robotar avfyrades från staden Hamhung på morgonen.

– Vi har genomfört den initiala analysen och Syd och USA undersöker det mer detaljerat, sa Lee Jong-Sup vid en pressträff enligt Yonhap.

Han sa också att Nordkorea nått ”betydande” framgång i utvecklingen av kärnvapen. Därtill är det troligt att landet snart sätter en spionsatellit i bruk.

Upptrappat läge

Nordkorea har genomfört en rad robottester under en längre tid. Tonläget mot Syd har också trappats upp sedan grannlandet genomfört flera militärövningar tillsammans med dess allierade partner USA.

I början av mars varnade diktaturen för att USA avsiktligt försöker öka spänningarna i området genom militärövningarna med Syd.

”Trots våra upprepade varningar fortsätter USA avsiktligt att förvärra situationen”, skrev utrikesdepartement i ett uttalande enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.