Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Jong-Uns skjutning – bara dagar efter förra

Kim Jong Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild på när Nordkorea testar vapen.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har avfyrat oidentifierade projektiler, skriver flera internationella medier.

Det sker bara fem dagar sedan förra provskjutningen.

– Det finns en risk att det eskalerar, säger experten Niklas Swanström.

Enligt sydkoreansk militär rör det sig om missiler, skriver CBS News.

Senare under torsdagen beslagtog USA ett nordkoreanskt fartyg, skriver Washington Post. 

Flera ”oidentifierade projektiler” har avfyrats från Nordkorea under torsdagseftermiddagen, lokal tid. Det uppger sydkoreansk militär för den lokala nyhetsbyrån Yonhap. Samtidigt uppger militären att projektilerna misstänkts vara missiler.

Händelsen sker precis samtidigt som ett sändebud från USA är på plats i Seoul i Sydkorea för att diskutera hur man kan gå vidare i förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram, uppger AFP.

Enligt AFP avfyrades projektilerna österut, från Sino-ri i Norra Pyongan-provinsen.

Tror på reaktion från USA och Trump

Senast i lördags sköt Nordkorea flera projektiler över Japanska havet.

– Det är andra gången på en vecka så det kommer komma en reaktion från USA, säger Niklas Swanström, chef vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, i Expressen TV.

Han fortsätter:

– Förra testet sa Trump att han litar på Kim och att han ändå trodde att dialogen skulle fortsätta, men det kommer bli svårt att säga nu när han vaknar på morgonen.

Swanström tror nu att det kan bli svårare för USA att lyfta några sanktioner mot Nordkorea. 

Senare under fredagen rapporterade Washington Post att USA har beslagtagit ett nordkoreanskt fartyg. USA anser att Nordkorea bryter mot sanktioner, enligt tidningen. 

USA uppger att fartyget har använts för att transportera kol, skriver CNN. Enligt nyhetskanalen kom begäran om att beslagta fartyget i juli förra året. Det är oklart exakt var fartyget togs i beslag. 

– Detta sanktionsöverträdande fartyg har tagits ur drift, säger John Demers, assisterande justitieminister, till Washington Post.

Kim Jong-Un vill ha lyfta sanktioner

Kim Jong-Un har krävt att flera sanktioner lyfts för att gå vidare i förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram. När USA:s president Donald Trump sa nej till det i februari avbröts toppmötet mellan honom och Nordkorea i förtid.

Kim Jon-Un och Donald Trump när de möttes i Hanoi, Vietnam, i vintras.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu tror Niklas Swanström att Kim Jong-Un ändå kan komma undan med att det var projektiler som sköts, och inte riktade missiler.

– Trump har en möjlighet att säga att det här inte riktigt är vad som är förbjudet.

Vad är Nordkoreas syfte?

– Det ena är att hålla en beredskap, men det kanske viktigaste är att skicka signaler till USA: ”Vill ni ha en förbättring av relationerna så måste ni agera och ge efter när det gäller sanktionerna”.

Enligt Niklas Swanström finns en risk att retoriken mellan USA och Nordkorea eskalerar.

– Det kommer givetvis komma en reaktion från USA och Sydkorea, vilket ger en reaktion från Nordkorea. Men jag tror ändå att man har potential att hantera det här.  Förhoppningsvis kommer det vara en kortsiktig eskalering som kan leda till dialog över tid, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.