Nordkoreas utrikesdepartement menar att USA:s president ber om ett kärnvapenkrig. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅNNordkoreas utrikesdepartement menar att USA:s president ber om ett kärnvapenkrig. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas utrikesdepartement menar att USA:s president ber om ett kärnvapenkrig. Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea kallar Donald Trump för en "kärnvapendemon". Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅNNordkorea kallar Donald Trump för en "kärnvapendemon". Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea kallar Donald Trump för en "kärnvapendemon". Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Vita husets säkerhetsstrateg HR McMaster. Foto: YIN BOGU / XINHUA/AVALON.RED B950Vita husets säkerhetsstrateg HR McMaster. Foto: YIN BOGU / XINHUA/AVALON.RED B950
Vita husets säkerhetsstrateg HR McMaster. Foto: YIN BOGU / XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas miss – missilen gick sönder vid nedgång

Publicerad

På lördagen sa det Nordkoreanska utrikesdepartementet att Trump-administrationen "ber om ett kärnvapenkrig."

Senare på kvällen sa Vita husets säkerhetsstrateg HR McMaster att Nordkorea utgör "det största direkta hotet mot USA" och att risken för krig växer för varje dag. 

Utspelen kommer bara dagar efter Nordkoreas senaste test av en missil som tros kunna nå Amerikanskt territorium. 

Samtidigt visar en utredning att så kanske inte är fallet – missilen gick sönder, rapporterar CNN.

I ett skriftligt uttalande skriver en talesperson från det nordkoreanska utrikesdepartementet att Trump "förbereder ett extremt farligt kärnvapenspel på den koreanska halvön." 

Uttalandet kommer strax innan en gemensam militärövning som USA och Sydkorea drar i gång på måndag, och bara dagar efter att Nordkorea testskjutit en missil som tros kunna nå amerikanskt territorium. 

Missilen, som är en avancerad ballistisk missil, har beskrivits som den mest kraftfulla roboten hittills och tar en gigantisk stridsspets till höjder som aldrig registrerats innan.

Den tekniska undersökningen pågår fortfarande, men amerikanska myndigheter har uppgivit att den nordkoreanska missilen hade problem med nedgången.  

Kravet att kunna behärska styrningen av missilen och att träffa en bestämd plats, tillsammans med problemen med nedgången, understryker svårigheterna som finns med diktaturens vapenprogram, säger amerikanska myndigheter till CNN.

Nordkoreas senaste missil har beskrivits som den mest kraftfulla hittills.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Oavsett visar den nya kapaciteten att flyga både högre och längre än tidigare att vapenprogrammets intentioner är tydliga – att utveckla vapen som är kapabla att attackera USA. 

"Det finns inte mycket tid kvar"  

Trots eventuella tekniska problem med missilen som avfyrades i tisdags säger nu Vita husets säkerhetsrådgivare HR McMaster att risken för krig med den kommunistiska diktaturen växer för varje dag. 

– Nordkorea är det största direkta hotet mot USA, sa HR McMaster vid en sammanslutning vid Reagan Naional Defense Forum i Simi Valley, rapporterar CNN. 

HR McMaster menar dock att konflikten går att lösa med andra medel än med våld. Han framhöll Kinas ekonomiska makt över Koreahalvön. 

– Det finns sätt att adressera problemen som inte innebär våld. Men det är en kamp mot klockan för han kommer närmre och närmre och det finns inte mycket tid kvar.  

 

LÄS MER: USA:s ambassadör: Då kommer Nordkorea fullkomligt förstöras

 

"Partnerna måste börja prata med varandra"

Ulv Hansen, forskare vid Japaninstitutet vid Utrikespolitiska institutionen, menar att det skulle vara en "fullständig katastrof" om de två länderna startade krig med varandra. 

– Partnerna måste börja prata med varandra. Men det är svårt då de har fundamentalt olika säkerhetsintressen. Nordkorea ser sitt kärnvapenprogram som livsnödvändigt och USA ser det som ett enormt hot, säger Ulv Hansen. 

Efter den senaste uppskjutningen ska Nordkoreanska myndigheter ha sagt till CNN Pyongyang att det inte är intresserade av diplomati med USA förens efter att de demonstrerat sin fulla kapacitet av massförstörelsevapen. 

"Fullkomligt förstöras"  

På onsdagen talade den amerikanska ambassadören Nikki Haley till FN:s säkerhetsråd. 

Med hänvisning till Nordkoreas senaste uppskjutning av en ballistisk robot sa hon att sannolikheten för ett krig mellan USA och diktaturen har ökat. 

Nikki Haley sa att robotattacken "tar oss närmre det krig som USA inte söker", men tillade: 

– Och låt oss vara tydliga här, om det blir krig, då kommer Nordkoreas regim att fullkomligt förstöras. 

På grund av Nordkoreas uppskjutning tidigare i veckan har Hawaii, för första gången sedan Kalla krigets slut, testat sina varningssystem. Sirenerna är uppsatta för att varna allmänheten för en kärnvapenattack. 

Om en missil avlossas har människor i området 20 minuter på sig att ta skydd. Det är samma förhållningsorder vid en kärnvapenattack som vid en tsunamivarning, skriver Independent

 

LÄS MER: Nordkorea: Vår nya robot kan nå USA

 

Upptrissat tonläge mellan de två ledarna

Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un har sedan regimskiftet i Vita huset haft ett upptrissat tonläge. 

Den amerikanske presidenten har vid flera tillfällen gjort sina åsikter om diktaturen och diktatorn tydliga på Twitter. 

Ett av de mer kända exemplen, som nu också har plockats bort från presidentens Twitterkonto, är det när han kallar diktatorn "kort och tjock." Trump skriver i samma tweet att han försökt vara Kim Jong Uns vän – men utan framgång. 

Utspelet kom efter att Kim Jong Un i september sagt att han "med all säkerhet kommer tämja den mentalt förvirrande, gamle amerikanske galningen, med våld", rapporterar den amerikanska tidningen Washington Post

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag