Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea: Blir ingen kärnvapennedrustning

Trump och Kim Jong-Un: Från vapenskrammel till historiska möten
Nordkorea kommer inte fortsätta förhandlingarna med USA. Foto: æÚÙéÆÆéÄÖÄ¿¡ç€Ÿ / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump: ”Finns en viss fientlighet”. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Nordkorea tänker inte gå vidare i sina förhandlingar om kärnvapennedrustning med USA.

Men Donald Trump verkar inte vara orolig.

”Kim Jong-Un är för smart och har för mycket att förlora”, skriver presidenten på Twitter.

Förhandlingarna kring Nordkoreas nedrustning av landets kärnvapenprogram har pågått länge. Men spänningen gentemot USA har under den senaste tiden ökat.

Detta efter att förhandlingarna kommit till ett abrupt slut – då Nordkorea menar att USA ställer alldeles för höga krav på landet och bör lätta på sina sanktioner.

Nordkorea vill inte förhandla med USA

Tidigare har man från Nordkoreas håll gett USA fram till årsskiftet på sig att förändra attityden mot landet – och välja en mjukare linje. Men under lördagen gjorde Nordkoreas FN-ambassadör Kim Song ett uttalande där han menar att vidare samtal med USA inte längre är en möjlighet.

– Långa förhandlingar med USA är onödiga. De är bara ett sätt för dem att köpa tid och passa president Donald Trumps inrikespolitiska agenda, säger han enligt Reuters.

Nordkoreas ledare, Kim Jong-Un, har tidigare sagt att landet kommer att ta en ospecificerad ”ny väg” under nästa år. Uttalandet har väckt en rädsla om att landet kan återuppta sin framställning av atombomber och missiltest som fick ett uppehåll efter att förhandlingarna inleddes med Donald Trump 2017 . 

Trump har själv lyft förhandlingarna med Kim Jong-Un som en av hans stora insatser under tiden som president och har flera gånger hävdat att han en ”god relation” med diktatorn.

Donald Trump: ”Något fientlig” 

Efter FN-ambassadörens uttalande under lördagen sa presidenten än en gång att relationen med Nordkorea är ”väldigt god” – men han medger samtidigt att den är ”något fientlig”. 

– Vi får se hur det blir med Nordkorea. Jag skulle bli förvånad om de agerade fientligt, säger han enligt Reuters och fortsätter: 

– Han (Kim Jong-Un) vet att jag har ett val snart. Jag tror inte att han vill störa det, men vi får se.

Trumps varning till Nordkorea

Nu har Donald Trump också uttalat sig på Twitter, som ett svar på Reuters-reportern Michelle Nichols tweet. Han skriver:

”Kim Jong-Un är alldeles för smart och har för mycket att förlora, allting faktiskt, om han agerar fientligt. Han skrev under ett starkt avtal för kärnvapennedrustning tillsammans med mig i Singapore. Han vill inte upphäva relationen med presidenten i USA eller lägga sig i presidentvalet i november”.

Trump skriver vidare att Nordkorea har enorm ekonomisk potential, men att landet måste tänka om i kärnvapenfrågan.

Nordkorea har genomfört test

Samtidigt säger sig Nordkorea ha utfört ett ”mycket viktigt test”. Platsen ska ha återuppbyggts efter att ha delvis nedmonterats i samband med nedrustningssamtalen med USA förra året. Det finns inga mer detaljer kring vad för test som Nordkorea gjort, skriver AP.

Därför lämnade Nordkorea samtalen i Sverige

Samtalen mellan Nordkorea och USA havererade efter åtta timmar.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.