Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea bakom cyberattackerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu är det bekräftat att Nordkorea ligger bakom cyberattacken mot bland annat tre sydkoreanska banker, rapporterar ABSCBN News.

– Det här ska inte få hända igen, säger Kim Hyung Seok, talesperson för Sydkoreas regering.

Under mars utsattes en rad krypterade nätverk i Sydkorea för hackerattacker. Nu bekräftar en utredning gjord av sydkoreanska myndigheter att det är Nordkorea som ligger bakom hackerattackerna.

Bland de organisationer som utsattes fanns bland annat tre sydkoreanska banker - NongHyup, Jeiu och Shinhan och tre tv-kanaler - KBS, MBC och YTN. Samtliga nätverk låg nere den 20 mars efter att en hackerkod styrdes mot adresserna från utlandet.

"De gör saker man inte ska göra på internet"

Sydkoreas utredning av hackerkoderna visar att hackerattacken kan ha satts i gång av Reconnaissance General Bureu i Nordkorea, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Sydkoreanska myndigheter gick tidigt under onsdagsmorgonen ut med ett officiellt meddelande där man meddelade att man vill kunna offentliggöra om dessa antaganden stämmer senare under onsdagen.

När Kim Hyung Seok, talesperson för den sydkoreanska regeringen, ombads att kommentera hackerattacken under en pressträff kallade han den för "djupt beklaglig" och tillade även:

– Det finns prejudikat på att Nordkorea gör saker som man inte ska göra på internet.

Passar Nordkorea bra

Både Sydkorea och USA tror att Nordkorea har en armé av tusentals hackare som har tränats för cyberkrigsföring, och att deras kapacitet är större än både Kinas och Sydkoreas.

Cyberkrigsföring passar ett land som Nordkorea bra. Det är billigare att utbilda hackare än att bygga kärnvapen. Dessutom är deras primära mål, Sydkorea och USA, väldigt beroende av internet medan internet knappt används i Nordkorea. Detta gör att Nordkorea inte skulle drabbas på samma sätt av en cyberattack som Sydkorea gör.

– Nordkorea har ingenting att förlora på en cyberstrid. Även om det visar sig att de ligger bakom attackerna på tv-bolagen finns det inget mål för sydkoreanska motattacker, sade Kim Seeongjoo, professor vid Koreas universitets avdelning för cyberförsvar till nyhetsbyrån AP i samband med cyberattackerna i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.