Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea avfyrar nya projektiler

Trump: Jag och Kim Jong-Un har en bra relation
Bild från Nordkoreas förra vapentest.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un överser vapentest från förra veckan.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har avfyrat nya ”oidentifierade projektiler” i Japanska havet, rapporterar AFP.

Kim Jong-Un trotsar därmed Sydkoreas varning.

Sent på måndagskvällen, svensk tid, avfyrade Nordkorea ytterligare två projektiler, efter senaste veckornas många vapentest.

Två oidentifierade projektiler har enligt sydkoreanska källor landat i Japanska havet, som i Sydkorea kallas Östhavet och i Nordkorea kallas för Koreanska östhavet.

Sydkoreansk militär rapporterade att projektilerna avfyrades från ett område i närheten av den nordvästra kusten och flög sedan över landet innan de landade i vattnet på landets östra kust, skriver AP.

Måndagens vapentest är landets fjärde på två veckor. Senast i fredags avfyrade Nordkorea en annan projektil, som enligt flera medier var en kortdistans som landade i vattnet. 

USA:s president Donald Trump twittrade då:

Testerna äventyrar inte den överenskommelse som vi undertecknade i Singapore

Sydkoreas militärchef varnade dock Nordkorea efter landets senaste styrkedemonstrationer i ett uttalande, rapporterar CNN

De gör inget för att hjälpa ansträngningar för att lindra spänningen på Koreahalvön.”

Nordkorea har avfyrat nya ”oidentifierade projektiler” i Japanska havet

Protest mot militärövning

Efter att Nordkorea avfyrat projektiler i slutet av juli, för första gången sedan maj, gick diktatorn Kim Jong-Un ut med en varning till Sydkorea.

– Vi kan inte sluta att oavbrutet utveckla superkraftfulla vapensystem för att motarbeta potentiella och direkta hot mot säkerheten i vårt land som existerar i syd, sa Kim enligt KCNA.

Diktatorn anklagade Sydkorea för att agera dubbelt, då de stöder en fred med Nordkorea samtidigt som de importerar nya vapen och genomför militärövningar.

Flera medier menar att avfyrningarna är en protest mot USA och Sydkoreas gemensamma militärövningar som ska inledas i veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.