Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea avfyrade misstänkt ubåtsmissil – FN kallar till krismöte

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Bilder från Nordkoreanska statsmedier visar den påstådda missilen.
Foto: í©ëNí êMé– / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un applåderar vid en uppskjutning 2020.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En av missilerna som visades upp under en militärparad 2020.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har avfyrat minst en ballistisk missil som enligt Sydkorea ska vara möjlig att avfyras från en ubåt.

Statligt kontrollerade nyhetsbyrån KCNA släppte under natten bilder på den påstådda missilen, rapporterar The Guardian.

Nu kallar FN:s säkerhetsråd till krismöte, rapporterar AFP.

Nordkoreas uppskjutning på tisdagen ska vara den femte på bara några veckor och kommer bara timmar efter att USA återigen börjar tala om ett nordkoreanskt kärnvapenprogram rapporterar nyhetsbyrån AP

Det förstärkte bilden av att det slutna landets kärnvapenstyrka vuxit sig starkare under de månader diplomatin fått stå tillbaka.

Nordkorea släpper bilder

Under natten mot onsdagen släppte nordkoreansk statsmedia flera bilder på den påstådda missilen. De menar att den visst avfyrades från en ubåt och säger att det är en helt ”ny slags missil”.

”Den har gott om avancerad styrteknik”, uppger nyhetsbyrån KCNA, enligt The Guardian.

Tidningen sluter sig också till att landets diktator Kim Jong-Un inte var med vid testskjutningen, eftersom han inte nämndes i rapportering från statliga nyhetsbyrån.

FN kallar till krismöte

Sydkorea, Japan och USA har fördömt det Nordkoreanska missiltestet och samtliga tre menar att missilen skjutits från under vattnet. Diplomater uppger för nyhetsbyrån AFP att FN:s säkerhetsråd kommer hålla en krismöte bakom stängda dörrar under onsdagen.

Utökar sin vapenarsenal

Om det stämmer att missilen avfyrades från en ubåt har Nordkorea tagit sin vapenarsenal till en helt ny nivå, då de kan avfyra missiler med en räckvidd bortom den koreanska halvön.

Senast Nordkorea testade en missil som kan avfyras från en ubåt var i oktober 2019. 

Det har varit förväntat att Nordkorea skulle återuppta testningen av den här typen av vapen då de både 2020 och 2021 visade upp minst två nya ubåtsbaserade missiler. Det har också funnits tecken på att Nordkorea försöker bygga en större ubåt med kapacitet att bära och avfyra multipla missiler. 

Expressens utrikesredaktör berättar om spänningen mellan Nordkorea och USA och att Kim Jong-Un har avlossat robotar för att testa den nya administrationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.