Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordkorea: Attackerar USA "när som helst"

Kim Jong-Un har beordrat stridsberedskap. Foto: Reuters

LONDON/STOCKHOLM. Efter Nordkoreas hot om kärnvapenkrig mot USA – nu ökar spänningarna ytterligare.

I natt beordrade ledaren Kim Jong-Un att landets samtliga missiler ska förberedas för att kunna avfyras mot USA vilken minut som helst.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har beordrat högsta stridsberedskap - landets robotar ska kunna avfyras med kort varsel. I natt rapporterade den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap om ökad aktivitet vid gränsen mellan Nordkorea och Sydkorea.

Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna i ljuset av den rådande situationen, säger Jong-Un i ett uttalande.

Amerikansk militär flög i går två av sina beryktade superplan av typen B-2 Stealth från flygbasen Whitman Air force Base i Missouri för att delta i en övning med Sydkorea. Där släppte de avancerade planen, som inte kan upptäckas av radar och har möjlighet att bestyckas med kärnvapen, provbomber över ett övningsområde.

Operationen gjordes efter att statlig television i Nordkorea uppgett att militär var redo för attacker mot amerikanska baser på flera platser – bland annat i Guam, Hawaii och mål på det amerikanska fastlandet.

I natt skruvade Nordkorea upp temperaturen ytterligare.

"Tiden är inne"

Ledaren Kim Jong-Un har beordrat stridsberedskap för landets strategiska robotar. I ett utlåtande som rapporteras via den statliga nyhetsbyrån KCNA meddelade Jong-Un att missilerna "när som helst" ska kunna avfyras mot det amerikanska fastlandet, militärbaser i Stilla havet och mot Sydkorea.

Krigshotet från ledaren blir allt mer högljutt.

– Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna i ljuset av den rådande situationen, säger Kim Jong-Un i uttalandet.

Det finns dock, enligt experterna, ingenting som talar för att Nordkorea har teknologi som krävs för att genomföra attacker så långt bort som det amerikanska fastlandet. I stället tros de ständigt återkommande hoten vara ett sätt att förmå Sydkoreas nya president Park Geun-hye att mjuka upp inställningen mot Nordkorea, samtidigt som det ska stärka Kim Jong-Uns trovärdighet på hemmaplan.

Samtidigt har det oberäkneliga Nordkorea klippt den sista militära direktlinjen till Sydkorea, efter att andra linjer som använts för att kommunicera med FN och Röda korset redan tystnat.

Provokationerna har avlöst varandra sedan Nordkorea genomförde kärnvapenprov 12 februari, vilket av flera länder tolkades som ett hot mot freden på Koreahalvön och ledde till hårdare FN-sanktioner.

Efter det har flera hot kommit från ledaren Kim Jong-Uns Nordkorea, bland annat om skrota avtalet om vapenvila från 1953.

"Inte rätt sätt"

USA gjorde i går klart att operationen i Sydkorea skulle ses som en varning.

“Detta visar USA:s förmåga att genomföra preciserade och snabba attacker på lång distans när vi vill.”

Under en presskonferens i försvarshögkvarteret Pentagon sa försvarsminister Chuck Hagel enligt CBS att Nordkorea skruvat upp riskerna i regionen och uppmanade landet att tänka om.

– De har några alternativ. De kan anta en annan inställning för en bättre framtid, men vad de gör just nu är inte rätt sätt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!