Nordisk ungdom störde manifestation

Publicerad

Högerextrema Nordisk ungdom har stört en manifestation i centrala Stockholm.

– De har stört en allmän sammankomst som är tillståndsgiven på Mynttorget, säger Eva Nilsson pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Flera polisenheter är på plats.

Organisationen Nordisk ungdom har stört en manifestation som genomförts till stöd för asylsökande.

Manifestationen hölls på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm under söndagseftermiddagen. Vid 16-tiden stördes manifestationen av personer som sa sig komma från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

Flera polispatruller är på plats för att hantera händelserna.

– Våra patruller är kvar på platsen och försöker rodda i vad som har hänt och se om det har begåtts något brott – förutom brott mot ordningslagen från Nordiska ungdoms sida, säger Eva Nilsson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

"Verbalt våldsamt"

Det finns inga uppgifter om att det ska ha varit fysiskt våldsamt, enligt Eva Nilsson.

– Det har varit verbalt våldsamt kan man säga.

De som stört manifestationen har själva uppgett att de kommer från Nordisk ungdom. Det är i nuläget oklart hur många de varit, enligt Eva Nilsson.

Organisationens talesman Fredrik Hagberg bekräftar att det var Nordisk ungdom som störde demonstrationen och att han själv var där.

Manifestationen som blivit störd hålls för att demonstrera mot regeringens beslut kring ersättning från Migrationsverket till kommuner.

– Jag vet inte vem som är ansvarig för demonstrationer, säger Eva Nilsson.

Manifestationen pågick strax före 17-tiden på söndagseftermiddagen fortfarande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag