Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Nordisk förbundsstat skulle göra länderna starkare

Publicerad
En union med de nordiska länderna kan ge dem en plats i de stora internationella rådslagen, säger samhällsvetaren och historiken Gunnar Wetterberg när han i ett debattinlägg föreslår en nordisk förbundsstat.
Den givna regenten är den danska drottningen Margrethe II, skriver Wetterberg i Dagens Nyheter och drar en parallell med Kalmarunionen på 1300-talet och dess drottning Margareta.
Wetterberg beskriver flera områden som skulle ge en nordisk förbundsstat en internationell maktställning. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige skulle tillsammans bli världens tionde största ekonomi, större än Rysslands och Brasiliens, och en av de fem, sex största i EU.
"Genom harmoniseringen av den ekonomiska lagstiftningen har EU/EES underlättat en nordisk union men knappast minskat behovet av den".
Norden skulle med större tyngd kunna hävda sina intressen i EU och nyckelpositioner i EU-kommissionen kunde lättare komma inom räckhåll, tror han.

Symbolvärde

Men han skriver att det inte är realistiskt med en enhetsstat, "och kanske vore det inte heller önskvärt – varje lands särart har ett värde i sig".
Ett skäl till att Wetterberg föreslår Margrethe II som statsöverhuvud är symbolvärdet i namnet.
"Om det är för svårsmält för de andra skulle posten sedan kunna rotera mellan länderna".
Fördelarna med ett enande är i dag så stora att politikerna bör göra allvar av en Kalmarunion, anser Wetterberg.
"Med 25 miljoner invånare skulle den nordiska kulturen få en starkare bas än nu. Marknaden för nordisk litteratur, scenkonst och musik skulle bli långt större än i dag".

Alla läser nytt språk

Wetterberg medger att språken kan bli ett problem:
"En lösning kan vara att alla elever redan från början läser ett andra nordiskt språk vid sidan av sitt modersmål".
Han anser att ett enat Norden är fullt realistiskt, "inte minst därför att den svenska kaxigheten lagt sig under de senaste årtiondena".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag