Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norden stoppar rysk oljeimport – innan EU

Beskedet kommer efter att Finland meddelat att landet ska ansöka om ett Natomedlemskap

I praktiken har Sverige, Norge, Danmark och Finland redan infört ett stopp mot rysk olja sedan de stora oljebolagen i Norden slutat med sin import, rapporterar Sveriges radio Ekot. 

De nordiska länderna går därmed före EU, som hittills har misslyckats med att upprätta ett gemensamt importstopp mot rysk olja.

I Sverige har tre bolag sedan tidigare importerat rysk olja: Preem, ST1 och Nynas. Men efter den ryska invasionen har de slutat med sin import.

– Sanktionerna har redan börjat träda i kraft när många företag väljer att se sig om till en annan leverantör i stället, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige till Ekot.

I Norge och Danmark har ett totalstopp för importen redan införts. I Finland, det land som har importerat mest rysk olja, kommer ett stopp att införas från juli i år.

(TT).

”Går att göra sig oberoende på direkten” • Ny energitrend sprider sig över Europa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.