Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nord Stream 1 har slutat läcka gas

Forskaren Stephen Platt: ”En slags varningssignal att metangas och hur vi förvarar den kan vara ett problem för klimatet”
Både Nord Stream 1 och 2 har nu slutat läcka gas.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nord Stream 1 har slutat läcka gas, rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till danska myndigheter.

Danska energistyrelsen uppger att det nu är ett ”stabilt tryck i de två Nord Stream 1-ledningarna”, vilket tyder på att läckaget har stoppats. 

På lördagen slutade Nord Stream 2 läcka gas. 

Tidigare i veckan rapporterades det om fyra gasläckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön. 

Det handlade om ett läckage på Nord Stream 2, i dansk ekonomisk zon sydost om Bornholm samt tre läckor på Nord Stream 1, i höjd med Simrishamn. Den ena i dansk ekonomisk zon, den andra i svensk. Samtliga läckor misstänks ha orsakats av två detonationer, som registrerats vid platserna.

De numera stoppade gasläckagen beräknades i ett tidigt skede kunna vara tömda på söndagen, enligt Kustbevakningens prognos. Därefter har man sagt att det kommer vara möjligt att undersöka skadorna mer noggrant.

Åklagaren: Rör sig om sabotage

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål är utsedd till förundersökningsledare och Säkerhetspolisen ansvarar för utredningen av läckagen. 

Ljungqvist har tidigare sagt till Expressen att han tror att det kommer att gå att spåra vem eller vilka som ligger bakom. 

– Jag ska tillsammans med Säkerhetspolisen försöka hitta den eller de som har genomfört det här.

Han är övertygad om att det rör sig om sabotage, vilket också är den formella rubriceringen.

– Det är utgångspunkten.

Att Säkerhetspolisen hanterar utredningen innebär bland annat att kontakter som den vanliga polisen inte har tillgång till kan komma till hjälp i arbetet, berättar Ljungqvist. Säpo ”förfogar” över allt från Försvarets Radiosanstalts registreringar och analyser av signaler och andra observationer till Försvarsmaktens enheter med fartyg och ubåtar som kan undersöka botten. Det förs även en löpande dialog med flera danska och tyska myndigheter.

Se på kartan var det misstänkta sabotaget har skett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.