Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nora sålde sex - ingen på hemmet reagerade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emil Nordin

TÄBY. De unga flickorna skulle få hjälp på vårdhemmet utanför Stockholm.

I stället försvann de i väg med sexköpare flera gånger i veckan - utan att personalen på vårdhemmet reagerade, avslöjar Sveriges radio Ekot.

- Även om jag kunde vara borta ganska länge så frågade de inte, säger Nora, som Ekot har valt att kalla henne.

Expressen kunde i går berätta om hur Eko-reportern Daniel Valesco har granskat sexutredningen kring den förra polischefen Göran Lindberg.

Den då 17-åriga flickan Nora, som Lindberg spände fast med remmar och utsatte för en utdragen och brutal våldtäkt, pekade ut en rad personer för sexköp från barn och koppleri.

Men polisen struntade i att utreda uppgifterna.

I dag avslöjar Ekot nya uppgifter ur den tidigare okända förundersökningen. Nora var tvångsomhändertagen på Roslagens elevhem, ett HVB-hem för barn mellan 12 och 17 år i Täby utanför Stockholm. Där var det meningen att hon skulle vårdas för sitt självskadebeteende.

"Där det började"

Men i stället började Nora prostituera sig tillsammans med en annan flicka på vårdhemmet.

- Det var där det började. Jag hade inte gjort det innan, prostituerat mig. Jag skulle aldrig i min vildaste fantasi ha prostituerat mig innan jag blev placerad, säger Nora till Ekot.

Hennes berättelse är som tagen ur den kontroversiella filmen "Call girl", där en ung flicka prostituerar sig för mäktiga män och historien efteråt mörkläggs.

Den andra flickan på Roslagens elevhem agerade även hallick åt Nora. Kunderna hämtade upp flickorna på en skolgård som ligger bara ett stenkast från vårdhemmet.

Och allt pågick utan att personalen på vårdhemmet agerade.

- De märkte ju att man försvann. Jag träffade dem både på nätter och på dagarna. Även om jag kunde vara borta ganska länge så frågade de inte, säger Nora till Ekot.

"Det är under all kritik"

Som vårdchef är Tom Altenborn ansvarig för verksamheten på Roslagens elevhem.

Han började arbeta på vårdhemmet 2010, några år efter att Nora varit placerad där.

Han är i dag mycket kritisk till det som hände.

- Det är under all kritik. Man borde ha haft bättre koll på Nora, säger han till Expressen och fortsätter:

- Att ungdomar kan hålla på med sådan utagerande verksamhet utan att de vuxna märker vad som händer, det är helt oacceptabelt, säger han.

I Ekots granskning av Noras journaler har det framkommit att personalen på vårdhemmet försökte övertyga polisen om att flickan inte var trovärdig.

- Våra medarbetare ska inte ta ställning till sådana saker, det är en polissak. Vi ska finnas till hands som stöd, inget annat, säger Tom Altenborn.

Håkan Ramstedt är vd för Roslagens elevhem och menar att man har lärt sig mycket av det som hände.

- Det är klart att det är bedrövligt att få höra det här, säger han till Expressen.

 Kan du garantera att något sådant här inte skulle kunna hända i dag? 

- Man kan aldrig garantera något sådant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.