Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nora nekades hjälp "för att hon horade"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nora som våldtogs brutalt av polischefen Göran Lindberg försökte i flera månader få terapi.

Men överläkaren Ola Gefvert, som är chef för närpsykatrin i Enköping, nekade henne hjälp - eftersom hon var "en hora" redan innan våldtäkten, avslöjar Sveriges Radios "Ekot" i dag.

Foto: Foto: Roger Vikström
Foto: Foto: Sven-Olof Ahlgren

När Nora, som Ekot har valt att kalla flickan, begärde en kvinnlig terapeut krävde psykiatrichefen att hon först skulle "sköta sig" i ett halvår.

Uppgifterna avslöjas i en dold inspelning med Ola Gefvert i den andra delen av "Ekots" dokumentär, som sänds på söndag i P1.

Frivården stöttade Nora i kravet om terapihjälp. Men trots upprepade påstötningar hände inget.

"Horade"

Till slut anmäldes överläkaren Ola Gefvert av frivårdsinspektören som hanterade Noras fall - bland annat för att han hade kallat Nora för "hora".

– Han ifrågasatte mina tankar och värderingar kring klienten. Och så avslutade han ju med att säga att hon "horade" innan det här med Lindberg hände och då får man ju skylla sig själv, säger frivårdsinspektören, som har valt att vara anonym, till "Ekot" och fortsätter:

– Jag hamnade nog i någon slags chock för jag kan inte förstå hur man kan säga en sådan sak om en person som har varit utsatt för övergrepp.

Ekot har konfronterat Ola Gefvert, som slår ifrån sig kritiken och menar att frivårdsinspektören har "spelat med i en personlighetsstörning".

– Hon var prostituerad såvitt jag vet, innan. Och den här frivårdsinspektören visste om det.

"Är lite orimligt"

Ekot frågar Gefvert vad Noras tidigare prostitution har med saken att göra.

– Om man har varit, bedrivit ... alltså sålt sig själv redan innan eventuella andra brott så tror jag inte riktigt att det har någon stor bäring. Jag försökte få den här stackars frivårdsinspektören att på något sätt inse att det är lite orimligt det hon säger, säger han till "Ekot".

Du menar att hon inte kan bli våldtagen för att hon är prostituerad?

– Jag vet inte. Jag vill inte kommentera det, säger han till "Ekot".

Expressen.se har utan framgång sökt Ola Gefvert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.