Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nooshi Dadgostar bryter tystnaden om V-topparnas PKK-flaggor

Riksdagsledamöterna i aktion: ”För att markera”
Nooshi Dadgostar.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Magdalena Andersson är tveksam till Vänsterpartiet i regering och lyfter bilderna från Almedalsveckan där riksdagsledamöter från V syns vifta med den terrorstämplade organisationen PKK:s flagga.

Nu uttalar sig Nooshi Dadgostar (V) för första gången om partikollegornas agerande.

– Det är ingenting jag har gjort eller sanktionerat, säger hon till Aftonbladet.

Under Almedalsveckan publicerades flera bilder där tre riksdagsledamöter från Vänsterpartiet – Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas – syns vifta med de kurdiska organisationerna PKK:s, YPG:s och YPJ:s flaggor.

Detta skapade stor uppmärksamhet då PKK är terrorstämplad av bland annat Sverige, EU, Turkiet och USA.

Nu svarar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar för första gången på frågor om partikollegornas agerande.

– Det är någonting man får tala med de tre om, det är ingenting jag har gjort eller sanktionerat, säger hon till Aftonbladet.

Delgado Varas, som tillsammans med Momodou Malcolm Jallow sitter i partistyrelsen, sa då att handlingen inte hade godkänts av partiledningen sedan innan. Hon antog dock att den var godkänd då V tidigare fattat kongressbeslut om att PKK inte ska vara en terroriststämplad organisation.

Det är en bild som Dadgostar inte delar.

– Så var det inte riktigt, men vi har ju haft en diskussion om det avtal som Andersson skrivit med Turkiet om att begränsa yttrandefriheten i Sverige, och det var väl någonting som uppmärksammades vid det tillfället, säger partiledaren.

Svarar på Anderssons kritik

I veckan gick statsminister Magdalena Andersson ut i en intervju med GP och sa att hon är tveksam till Vänsterpartiet i en regering, och lyfte situationen med PKK-flaggorna i Almedalen som en anledning till det

– Det är inte så man bygger regeringsduglighet, sa Andersson till GP.

Nooshi Dadgostar menar dock att Magdalena Andersson inte kan regera själv.

– Varken vi eller Socialdemokraterna är längre femtio procent. Vi måste skapa stabilitet i Sverige, och att fortsätta en mandatperiod till där regeringar inte får igenom sina budgetar eller när de inte pratar med andra partier. Jag har svårt att se hur det ska skapa en stabilitet framöver, det fungerar inte, säger hon till Aftonbladet.

V vill införa ”Sverigepriser” på el 

Dadgostar (V): ”Mycket, mycket lägre priser”.

TRAILER: Debatten 2022

Missa inte partiledardebatten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.