Foto: Luke Macgregor
 Foto: Luke Macgregor

Nokia gifter sig med Microsoft - hånas

Publicerad
Uppdaterad
Nokias desperata kamp för överlevnad i konkurrensen med Apple och Google på mobilmarknaden har nu slutat med ett äktenskap med Microsoft.
Men redan nu hånas alliansen och liknas vid "två fetton som dansar på en vattensäng" samtidigt som Nokias börskurs rasar.
Samtidigt som Sony Ericsson andas svag optimism efter att ha utrustat sina mobiler med Googles operativsystem Android och Apples Iphone fortsätter att gå som tåget har Nokia stora problem.
Det fick den nye chefen Stephen Elop att i veckan skriva ett brev till sina anställda och likna företaget vid en man som står ensam på en brinnande oljeplattform.
"Den första Iphone levererades under 2007 och vi fortfarande inte har en produkt som ligger nära dess upplevelse. Android kom för drygt två år sedan och den här veckan de tog vår ledande position på smartphonevolymer. Otroligt", konstaterade Stephen Elop i brevet som läckt ut.

Ingår partnerskap

Nu kommer hans motdrag. Nokia har hittills utvecklat sina mobiltelefoner på en egen plattform som anklagats för att vara hopplöst omodern.
Lösningen blir nu ett äktenskap med Microsoft för att Nokias mobiler ska kunna byggas på Windowsplattform.
- Detta är ett partnerskap som fötts ur att båda två fruktar att bli marginaliserade av Apple och Google. Men det är ingen silverkula. Det är att på ett väldigt uppriktigt vis erkänna att Nokias strategi för plattformar har misslyckats och det understryker allvaret i Nokias läge just nu, säger Geoff Blaber, analytiker på CCS Insight, till nyhetsbyrån Reuters.

Aktien dök

Och i sociala medier har syrliga kommentarer haglat efter att nyheten blev känd. Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg citerar på Twitter Financial Times:
"Nokia + Microsoft = 2 fetton som dansar på en vattensäng, snarare än en man på en brinnande plattform."
Nokias aktie rasade med tio procent efter att nyheten om Microsoftsamarbetet blev känt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag