Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Nöffade åt polisen - tvingas böta 200 kr

Publicerad
Uppdaterad
SOLNA. 15-åringen gjorde nöff-ljud åt poliserna.
De kände sig kränkta - och anmälde pojken.
I dag dömdes han till 200 kronor i böter.
Det var i december i fjol som pojken gick fram till poliserna i Solna centrum och nöffade åt dem. Enligt polismännen kallade han även dem för grisar.

200 kr i böter

Pojken anmäldes av de kränkta poliserna, och i dag var det dags för förhandlingar i Solna tingsrätt. Dom avkunnades efter en 45 minuter lång överläggning. Resultatet blev 200 kronor i penningböter för 15-åringen som förolämpat poliserna.
- Pojken ångrar sig och förstår att han gjort fel. Det sa han även till poliserna på plats när de pratade med honom, säger pojkens försvarsadvokat Clea Sangborn.

"Inte lämpligt att nöffa"

Hon är upprörd över domen och tycker att den är märklig.
- Det är inte lämpligt att nöffa åt poliserna. Men från att något är dumt och olämpligt, till att bli dömd för ett brott - det är ett stort steg enligt mig.
För knappt en månad sedan lade en åklagare i Malmö ned förundersökningen mot de poliser som sittandes i en bil under kravallerna i Rosengård kallade ungdomar för "apajävel" och "blattejävlar".

"Märkliga signaler"

Motiveringen var att tillmälena inte sades direkt till ungdomarna.
- Det sänder ut märkliga signaler. Poliser får uttrycka sig som de vill men den här 15-åriga pojken blir dömd, säger Clea Sangborn.
Sofia Stridsman
Sofia Stridsman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag