Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nödropet om svenska Ingela i Kalityfängelset

Ingela Jansson, 34, dömdes i Etiopien 2010 till fängelse för människosmuggling och bedrägerier.
Här, i Kalityfängelset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, sitter Ingela Jansson fängslad. Vittnesmål från fängelset talar om kamp för mat, sjukdomar, ohyra och våld.

Bedragerskan Ingela Jansson, 34, mår allt sämre i det etiopiska Kalityfängelset.

De diplomatiska förbindelserna har gått i stå, och enligt uppgifter till Expressen blir besöken från ambassaden glesare.

– Om inte UD får ut henne så kommer hon dö där inne, säger en person med god insyn i fallet.

Svenska kvinnor i utländska fängelser

■ Kvinna född 1968. Dömd i Filippinerna 2005 till livstids fängelse för narkotikabrott. Kvinnan från Västsverige greps på Manilas flygplats i september 2000. Enligt polisen hade hon då 2,5 kilo amfetamin i bagaget.

■ Kvinna född 1972. Dömd i Grekland 2013 till 6 års fängelse för människosmuggling.

■ Kvinna född 1971. Dömd i Spanien 2009 till 12 års fängelse och 200 000 euro i böter för mord.

■ Kvinna född 1980. Dömd i Tyskland 2013 till 3 år och 9 månaders fängelse för inbrott.

■ Kvinna född 1971. Dömd i USA 2014 till 27 års fängelse, samt övervakning på livstid, för sexuellt ofredande av minderårig.

Ingela Jansson dömdes för bedrägerier

■ Ingela Janssons brottskarriär inleddes under 2003. Då lurade hon och dåvarande pojkvännen till sig leasingbilar som såldes vidare svart.

■ Under rättegången vittnade hon mot den kriminella Naserligan och kom undan med skyddstillsyn. Dessutom fick hon skyddade personuppgifter.

■ Snart åtalades hon för nya brott. Inför den sista rättegångsdagen försattes hon på fri fot. När domen skulle avkunnas var hon borta. Tingsrätten dömde henne ändå till två och ett halvt års fängelse. Men domen revs upp av hovrätten då Ingela inte hade kallats till den sista förhandlingsdagen.

■ I väntan på att rättegången ska göras om har Ingela varit på flykt och är häktad i sin frånvaro.

■ Hon dömdes 2010 till 25 års fängelse i Etiopien för människosmuggling och bedrägerier.

■ När det gäller de svenska brottsmisstankarna säger Jens Nilsson, åklagare: "Troligtvis kommer fallet att preskriberas 2016".

Kalityfängelset: Sjukdom, ohyra och våld

■ Enligt Amnesty International är förhållandena i etiopiska fängelser dåliga – och Kalityfängelset är ett av de värsta.

■ Det tog åtta månader för Ingela Jansson att få ut ett brev till sina advokater och hon tillåts i princip inte skriva eller ringa. Advokat Carl-Henric Ringblom besökte henne i fjol och vittnade för Expressen om förhållandena.

   – Det är väldigt olikt ett svenskt fängelse. Det är helt andra förhållanden. Det har varit problem med ohyra och det är svårt att få tag på mat som kött och kyckling till exempel. Det är en ständig kamp om mat där inne, säger han.

   Carl-Henric Ringblom beskriver byggnaderna som baracker eller plåtskjul som för tankarna till ett arbetsläger.

■ De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson befann satt även de fängslade i Kalityfängelset

   I boken "438 dagar" har de berättat att många fångar inte har någon säng utan sover på betonggolvet. Fängelset är fullt av löss, råttor och sjukdomar. Journalisterna bevittnade flera gånger hur fångar misshandlas av fångvaktarna.

Storbedragerskan Ingela Janssons svenska advokater har tidigare slagit larm om hennes tillvaro i skräckfängelset i Etiopien.

Enligt nya uppgifter till Expressen har situationen förvärrats ytterligare.

– Hennes hälsotillstånd blir bara sämre och sämre - både kroppsligt och mentalt. Om inte UD får ut henne så kommer hon dö där inne, säger källan till Expressen.

Samtycke krävs

Ingela Jansson har ansökt om att få avtjäna sitt straff i Sverige. För att kunna göra det krävs samtycke från båda länderna - men de officiella förbindelserna har helt gått i stå. Sverige tog senast kontakt med Etiopien 28 mars 2014 då justitiedepartementet informerade om vad som gäller när fångar överförs till Sverige. Den skrivelsen har inte besvarats och Sverige försöker "på olika sätt, genom vår ambassad, få del av det underlag vi behöver för att kunna fatta regeringsbeslut", skriver justitiedepartementet.

Besöken färre och färre

Men samtidigt som ärendet ligger och tröskar har besöken från ambassaden till fängelset blivit färre och färre, enligt Expressens källa.

– Tidigare kom de en gång i månaden men nu är det var tredje, var fjärde månad, säger personen och fortsätter:

– Man kan tycka vad man vill om skuldfrågan, att lura människor att köpa visum till Sverige, men ingen förtjänar att sitta 25 år i det där fängelset.

Tidigare har Expressen berättat att Ingela Jansson inte får den medicin hon behöver och att hon kämpar för att få något att äta.

Försämrad situation

Enligt uppgiftslämnaren försämras situationen stadigt i de etiopiska fängelserna samtidigt som de affärsmässiga relationerna till Sverige har stärkts.

– De kommersiella relationerna med Etiopien är bättre än någonsin - detta trots att utvecklingen för mänskliga rättigheter gått i motsatt riktning i landet.

Anna Ekberg på utrikesdepartementets pressjour säger att ambassadens personal följer ärendet och att de regelbundet besöker den frihetsberövade.

"Vi har inget regelverk"

Det senaste besöket ägde rum 5 december 2014 men UD vill inte kommentera om besöken blivit färre.

– Vi har inget regelverk som säger hur ofta vi ska besöka. Rent allmänt beror det på önskemål och behov från den frihetsberövade, och hur mycket tid ambassaden har, säger Anna Ekberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.