Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nödropet från Thailand – nu flyttar Bo, 64, hem

Covidsjuka förs bort med tåg från Bangkok • Myanmar kan bli det nya ”superspridarlandet”
Bo Wallin, 64, flyttar hem efter 19 år i Thailand.
Foto: Privat
Sven Arne Hedell, 71, vill att Sverige ska hjälpa svenskarna i Thailand med vaccin.
Foto: Privat / Privat
Smittspridningen i Thailand har ökat och vaccinationer är svåra att få tag i. Arkivbild.
Foto: OLAF SCHÜLKE / SÜDDEUTSCHE ZEITUNG/IBL

Många svenskar i Thailand tillhör en riskgrupp, men har svårt att få tag i coronavaccin.

Sven Arne Hedell, 71, försöker få svenska myndigheter att skicka vaccin till utlandssvenskarna.

– Vi betalar full skatt i Sverige. Däremot har vi inga rättigheter, säger Sven Arne Hedell.

Vaccinkaoset blev droppen för Bo Wallin, 64. Nu flyttar han hem till Sverige.

Thailand är hårt drabbat av coronaviruset. Efter att ha klarat inledningen av pandemin med låga smittotal är smittspridningen nu stor och antalet döda ökar snabbt.

Enligt den thailändska regeringen ska alla utlänningar bosatta där få vaccin. Samtidigt råder stor brist på vaccin och för de tusentals svenskar som bor i landet – många av dem äldre – är det svårt att få tid för vaccinering.

Sven Arne Hedell, 71, bosatt i Thailand sedan åtta år, beskriver exilsvenskarnas läge som svårt.

– Medelåldern är oroväckande hög i gänget. I stan där jag bor i är vi några hundra svenskar och jag tillhör de yngre, säger han. 

– Alla försöker förtvivlat teckna upp sig för vaccination. Det finns en app för utlänningar som vill ställa sig i vaccinationskö, men den havererade efter en halvtimme, säger Sven Arne Hedell.

Hänvisas till lokala vården

Den pensionerade exportsäljaren har försökt få svenska myndigheter att hjälpa utlandssvenskarna med vaccin på ett liknande sätt som bland annat USA och Frankrike hjälpt sina medborgare i landet. Länderna har ordnat vaccinering via sina ambassader. Som det är nu hänvisar svenska utrikesdepartementet svenskarna till den lokala vården.

– Sverige som sitter på ett överskott av fem miljoner doser borde väl kunna hjälpa oss pensionärer som sitter här borta med några tusen sprutor? 

– Jag är säker på att vi själva kan ordna distributionen och sprutandet ihop med ett privatsjukhus. Vi kan betala för tjänsten, bara vi får hit vaccinet, säger Sven Arne Hedell.

Är det inte sådant här man får räkna med om man flyttar från Sverige?

– Jo, det är en åsikt. Men frågan är var skyldigheten ligger för ett land att ta hand om sina medborgare. Sedan kan man tycka att vi får skylla oss själva.

Vaccinet dominerar just nu bland frågorna till den svenska beskickningen i Thailand. Beskeden är raka:

– Det finns ett beslut om att Sverige inte kommer att vaccinera svenskar som lämnat Sverige och bor utomlands. Svenskar ska omfattas av det thailändska vaccinationssystemet. Det har vi fått garantier om av thailändska företrädare, säger Lina Eidmark, ambassadråd vid ambassaden i Bangkok.

Hur ser reaktionerna ut?

– Det är klart att vi får en del skäll. Många är oroliga och det kan man förstå. Det finns en omfattande smittspridning här och många svenskar som bor här är lite äldre. Att förstå hur och när det thailändska vaccinationsprogrammet rullas ut är kanske inte helt enkelt. Men vi försöker förklara så bra vi kan, säger Lina Eidmark.

Sven Arne Hedell har gett upp hoppet om att själv bli vaccinerad i Thailand. Nästa vecka far han och hustrun Chawee, 53, till Sverige för att få det ordnat.

– Det vore miljömässigt mycket bättre att skicka en låda vaccin än att en massa människor ska sitta och flyga fram och tillbaka, säger Sven Arne Hedell.

”Att begära för mycket”

Det senaste året har fått Bo Wallin, 64, bosatt i Pattaya, att fundera över livet. Pandemin förändrade allt. De flesta stannar hemma och gatulivet är borta.

– Det är tråkigt och enformigt. Jag gillar att gå ner på stranden och sitta där i en solstol, men det går inte. Allt är stängt och borta. Jag tycker om folk. Det här är rena mardrömmen för mig, säger Bo Wallin.

Vaccinkaoset blev droppen. Efter 19 år i Thailand har han bestämt sig för att flytta hem till Sverige. 

– Men det är inte en enstaka sak utan flera grejer sammantaget som gör att jag fått nog. Bland annat saknar jag årstiderna efter alla år i tropiskt klimat, säger Bo Wallin.

Den pensionerade engelskaläraren tycker att UD hanterat pandemin bra.

– De skickar information om covid och restriktioner och har berättat i klartext att man inte kommer att vaccinera svenskar, utan att det är något vi får fixa själva.

– Att svenska staten skulle gå in och vaccinera svenskar bosatta i Thailand, det tycker jag är att begära för mycket, säger Bo Wallin. 


Experten: ”Vi kan behöva kombinera olika vaccin”


Ny studie talar för bättre skydd efter två olika vaccindoser

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.