Nödropet från Järva efter alla gängmorden: ”Sjukt”

Uppgivenhet bland områdespolis och utredare i Diamant Salihus nya dokumentär ”Våra barn dör”.
Fatima Mohamed, orolig mamma i Rinkeby.
Foto: SVT / "Våra barn dör"
Tenstabon Yusuf Isse har nyss fått sin systerson ihjälskjuten.
Foto: SVT / "Våra barn dör"
Mammor till mördade barn och aktivister håller en manifestation utanför riksdagshuset i Stockholm.
Foto: SVT / "Våra barn dör"
Carolina Asplund, utredare vid grova brottsavdelningen i polisområde Nord i Stockholm.
Foto: SVT / "Våra barn dör"

Till synes ändlösa gängkrig fortsätter skörda mordoffer medan mammornas, och andra boendes, desperation växer på Järvafältet. 

En områdespolis vittnar om uppgivenhet och frustration och en mordutredare säger att hon nästan känner skam i sitt yrke i SVT-journalisten Diamant Salihus nya dokumentär ”Våra barn dör”. 

– Tanken att det skulle ske lika många mord på Södermalm som på Järva, utan att det skulle bli en regeringskris eller en nationell händelse inom polisen, den är otänkbar, säger mordutredaren Carolina Asplund. 

Omkring 170 personer har blivit ihjälskjutna i Sverige sedan 2018 – var tionde av dem i Järva. 

SVT-dokumentären ”Våra barn dör” om situationen i området, där bland annat Tensta, Rinkeby och Husby ligger, tar avstamp i ännu en skjutning. Ett dubbelmord på två unga män i ett trapphus i Tensta. 

– Jag fick höra att min systerson är skjuten. Det här är krig, alla ungdomar har sina vapen. Jag vet inte om de inte bryr sig om vad som händer här. Varje månad skjuter de varandra och det är ingen som gör någonting. Vi som är publik kan inte göra någonting, säger Tenstabon Yusuf Isse. 

Mamman: ”Det är katastrof”

SVT-journalisten Diamant Salihu har skrivit den uppmärksammade reportageboken ”Tills alla dör” om gängkriget mellan de kriminella nätverken ”Dödspatrullen” och ”Shottaz” i Rinkeby. 

I dokumentären skildrar han hur desperata mammor i Järva sluter sig samman efter att flera av dem fått sina söner mördade. 

De nattpatrullerar och organiserar en stor manifestation utanför riksdagshuset. 

– Det här är helt sjukt. Det är katastrof. För de flesta föräldrar har flytt med sina barn från krig och de har kommit till ett annat krig. Mammorna är hjälplösa. Vi vet inte vad vi ska göra, vi måste få hjälp uppifrån, säger svensk-somaliska Fatima Mohamed som blev ensamstående mamma strax efter att hon kom till Sverige för 22 år sedan. 

Gravarna för de unga männen som skjutits ihjäl i de senaste årens gängkrig i Järva radar upp sig på den muslimska delen av strandkyrkogården i Tyresö. 

Här begravs rivalerna i de senaste årens gängkrig – sida vid sida på den muslimska delen av strandkyrkogården i Tyresö.
Foto: SVT / "Våra barn dör"

Områdespolisen Rissa Seidou jobbar i Järva och har upplevt det eskalerande dödliga våldet på nära håll. 

– Jag är uppgiven, frustrerad och undrar vad vi håller på med. För vi har ju ändå ganska många poliser ute. Ändå sker det fortfarande ett mord. Det kanske är vårt arbetssätt som brister någonstans, jag har ingen aning, säger hon i dokumentären.  

Rissa Seidou, områdespolis i Järva, känner sig uppgiven inför gängvåldet.
Foto: SVT / "Våra barn dör"

Flera av skjutningsmorden, många ouppklarade, har de senaste åren hamnat på Caroline Asplunds bord. 

Hon är utredare vid grova brottsavdelningen i polisområde Nord.

Utredaren: ”Känslan att det händer ingenting”

Caroline Asplund och andra poliser efterlyser en nationell satsning för att punktmarkera och slå ut gängen i Järva – som de anser borde ha startats redan för flera år sedan. 

Hon menar att agerandet skulle ha sett helt annorlunda ut om alla morden och mordförsöken hade inträffat på Södermalm, som har drygt 10 000 fler invånare än Järvas 90 000. 

– Man pratar om det som en extraordinär situation, från höga polischefer. Men för oss som jobbar som utredare av det här är känslan att det händer ingenting. Utan vi får traggla på så gott det går. Vi har gått förbi någon slags gräns, tycker jag, för vad man bara kan stå och se på. Det är som att Järva är bortglömt, säger Caroline Asplund i dokumentären som släpps på SVT Play från klockan 06 på torsdagsmorgonen.  

Nour, 28, jobbar med ungdomar i Järva: ”Tappat hoppet”

Nour Ramadan, 28, om för- och nackdelar med att bo i utsatt område: "Det finns så mycket kärlek"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.