Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nödlandade med plan – får fängelse för flygfylleri

Piloten som i januari 2020 nödlandade planet efter att ha fått slut på bränsle har nu dömts till två månaders fängelse för grovt flygfylleri.
Foto: Alex Ljungdahl
”Han har tvingats genomföra en nödlandning på en del av en allmän väg i anslutning till tätbebyggda områden”, skriver hovrätten i domen mot piloten.
Foto: Alex Ljungdahl
Räddningspådraget var stort när piloten nödlandade i januari förra året.
Foto: Alex Ljungdahl

Under dramatiska former nödlandade piloten sitt enmotoriga plan i Upplands-Bro i januari förra året. 

Det visade sig sedan att han hade 1,77 promille alkohol i blodet. 

Nu har hovrätten dömt honom till två månaders fängelse för grovt flygfylleri. 

”När det gäller NN:s framförande av flygplanet visar utredningen att han varit påtagligt påverkad av alkohol”, skriver hovrätten. 

Det var den 14 januari som mannen, i 60-årsåldern, nödlandade sitt enmotoriga flygplan i Upplands-Bro under dramatiska omständigheter. 

– Vi har fått in ett enmotorigt sportflygplan som ska ha kraschat och det verkar vara en person som är inblandad i det hela. Personen ska ha suttit kvar i planet efteråt, sa Ola Nilsson, teamledare vid SOS Alarm, till Expressen när händelsen inträffade. 

Han beskrevs då som chockad och provtagningen visade att han var kraftigt berusad. 

Slapp fängelse i tingsrätten

Mannen dömdes tidigare i år för grovt flygfylleri av tingsrätten men fick villkorlig dom och dagsböter, vilket överklagades till hovrätten som nu gör en annan bedömning i påföljdsfrågan och dömer honom till två månaders fängelse för samma brott. 

Hovrätten motiverar beslutet:

”När det gäller NN:s framförande av flygplanet visar utredningen att han varit påtagligt påverkad av alkohol. Han har under färden, som avsåg en betydande sträcka, förlorat kontrollen över var han befann sig och inte svarat på anrop från flygledningen”, skriver hovrätten som konstaterar att mannen flög planet i kontrollerat luftrum där man får anta att andra flygplan också kan färdas samtidigt. 

Fick soppatorsk och tvingades nödlanda

Enligt domen var orsaken till nödlandningen att planet helt enkelt fick slut på bränsle. 

”Han har uppenbarligen missbedömt hur lång färd han gett sig ut på och har inte anpassat flygplanets bränsletillgång till detta. Han har tvingats genomföra en nödlandning på en del av en allmän väg i anslutning till tätbebyggda områden, men inte kunnat stanna flygplanet på denna utan kört av vägen, utför en slänt och ner på en cykelbana”, skriver hovrätten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.