Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nödläge och lockdowns – så reagerar länderna

Det här vet vi om den nya virusvarianten omikron.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

WHO klassar den nya coronavarianten, omikron, för ”orosvariant”. 

Världens länder har reagerat kraftfullt för att försöka förekomma smittan.

Flera länder har infört inreseförbud från länderna på afrikans sydspets. Delstaten New York har gått upp i nödläge och nederländerna stänger ner mellan klockan 17 och 05.

Redan innan den nya coronavarianten hade klassats som en ”orosvariant” och fått namnet omikron var världens länder på tå och införde restriktioner. 

Storbritannien och Israel var först ut med att inför flygförbud från sex olika afrikanska länder, däribland det hårdast drabbade Sydafrika. EU-kommissionens Ursula von der Leyen var snabb med att även EU-kommissionen skulle komma att införa flygstopp. 

Sedan följde flera andra europeiska länder, bland annat Italien, Grekland och Norge. 

New York har utlyst nödläge i delstaten – trots att inga fall av den nya omikron-varianten har upptäckts. Men det är bara en tidsfråga enligt guvernören. 

– Vi fortsätter att se varningssignaler om höga smittotal under vintern som är i antågande och det är bara en tidsfråga innan den nya omikron varianten är här i delstaten New York, säger guvernören Kathy Hochul till NBC.  

Totala antal coronafall i världen de senaste 28 dagarna, enligt Johns Hopkins universitets coronakarta.
Foto: Johns Hopkins University

Delvis lockdown i Nederländerna

Nederländerna går in i en delvis lockdown med start på söndag.

– Vi stänger i princip mellan klockan 17 och 05. Vi måste vara realistiska. De dagliga smittotalen är fortfarande för höga, säger premiärminister Mark Rutte på en presskonferens under fredagen.

I Tyskland har flera regioner infört strängare restriktioner men den tyske professorn Frank Ulrich Montgomery som innehar flera tunga poster inom såväl World Medical Association och Kommittén för europeiska läkare, menar att det inte räcker. 

Han tycker att den nya varianten omikron bör tas på största möjliga allvar.

– Vi bör stänga ner julmarknaderna över hela landet. Det räcker inte med att bara stänga i en region, för då kommer folk åka vidare till nästa för att handla, säger han till nyhetssajten Funke Media, enligt Bild.

Han anser att EU:s länder och regioner i länderna bör begränsa sina offentliga arrangemang för nyår.

Vaccinpass, munskydd och övervakad karantän

Katalonien i Spanien gör likt Sverige och inför covidpass. Deras vaccinationsbevis ska dock gälla även för inträde på exempelvis restauranger, gym och äldreboenden. Bevisen som skulle börja gälla nu i helgen fick hela systemet att krascha av alla som ville ladda ner sina certifikat. 

Även i Portugal ökar smittspridningen och landet inför en rad restriktioner från den 1 december. Ansiktsmask blir återigen obligatoriskt, vaccinationspass kommer att införas och de som vill ha tillträde till äldreboenden, sjukhus, barer och sportevenemang måste visa upp ett färskt negativt coronatest.

Australien kom med ett blixtbeslut på lördagen och stänger helt gränsen för personer som inte är medborgare och som har varit i något av nio länder på den afrikanska sydspetsen. Dessutom inför landet 14 dagar övervakad karantän för australiska medborgare som varit i de nio länderna Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, Seychellerna, Malawi and Mozambique, rapporterar Reuters.

Schweiz går mot strömmen

Schweiz ska på söndag, trots ökade smittotal, rösta om att lyfta coronarestriktioner. Landet som har en väl utvecklad direktdemokrati ger folket den sista rösten i frågan vilka restriktioner de ska lyda under. 

Schweiz har sedan tidigare inför vaccinationsbevis för barer, biografer, restauranger, museum och universitetslektioner. Detta som ett försök att få upp vaccinationsgraden i landet, som är bland de lägsta bland västländerna i EU.  

Vaccinationsbevisets framtid avgörs på söndag.

Sverige avvaktar

Den 22:a november återinfördes nygamla restriktioner vid symptom och om någon i hushållet testar positivt för covid-19. Från och med den 1:a december införs vaccinbevis för arrangemang med över 100 personer inomhus. 

Folkhälsomyndigheten kommer att på tisdag i nästa vecka lämna in en rapport till regeringen om möjliga åtgärder framgent om smittspridningen ökar även här. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog, sa under fredagen till Expressen tv att myndigheten inväntar WHO:s analyser för att avgöra hur pass oroande den är.

– Vi följer utvecklingen men vi kan inte göra några egna analyser eftersom vi inte har tillgång till den datan. Vi har möten med WHO och följer deras bedömningar och ser om vi kan göra något mer.

Han tycker att Sverige redan gör mycket i sammanhanget men säger ändå att det kan bli aktuellt att kontrollera vilka direktflyg som eventuellt kommer att beröras.

– Vi har ju även svenskar i de här områdena, så frågan är inte helt lätt säger Tegnell.

– Tycker det är för tidigt att göra någon bedömning kring hur oroliga vi behöver vara över den här varianten. Sedan är det så att när det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den.

Ännu har inga fall upptäckts i Sverige. 

Tegnell: ”Då tar de över oberoende av vad vi gör”

Hör Anders Tegnell om den nya virusvarianten omikron.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.