Nobelstiftelsen väljer nu att kommentera den senaste tidens turbulens i Svenska Akademien. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNNobelstiftelsen väljer nu att kommentera den senaste tidens turbulens i Svenska Akademien. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelstiftelsen väljer nu att kommentera den senaste tidens turbulens i Svenska Akademien. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran K Hansson, sekreterare i Kungliga vetenskapsakademien. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNGöran K Hansson, sekreterare i Kungliga vetenskapsakademien. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran K Hansson, sekreterare i Kungliga vetenskapsakademien. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Berit Reiss-Andersen, ordförande för Den Norske Nobelkomité. Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNBerit Reiss-Andersen, ordförande för Den Norske Nobelkomité. Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Berit Reiss-Andersen, ordförande för Den Norske Nobelkomité. Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nobelstiftelsen om krisen i Akademien: ”Skadar Nobelprisets anseende”

Publicerad

För första gången kommenterar Nobelstiftelsen den senaste tidens händelser inom Svenska Akademien, skriver SvD. 

"Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende", skriver stiftelsen i ett pressmeddelande. 

Nobelstiftelsens styrelse sammanträdde på onsdagen med anledning av händelseutvecklingen i Svenska Akademien den senaste veckan. Styrelsen ser allvarligt på uppgifterna om brott mot Nobelprisarbetets regler.

”Nobelstiftelsen följer utvecklingen inom Svenska Akademien med stor oro”, skriver styrelsen i pressmeddelandet.

 

LÄS MER: Kungen överväger att agera mot Svenska Akademien 

Drottning Silvia tillsammans med Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

LÄS MER: Detta måste du veta om krisen i Svenska Akademien 

 

Så ska förtroendet för Svenska Akademien återupprättas

I pressmeddelandet skriver stiftelsen att det finns tre centrala principer för att återupprätta förtroendet för Svenska Akademien som Nobelprisutdelande institution:

Att sekretess- och jävssituationer hanteras enligt både Svenska Akademiens och Nobelstiftelsens regelverk.

Att Svenska Akademien säkerställer att arbetet med årets Nobelpris i litteratur kan genomföras på ett trovärdigt sätt.

Att misstänkt brottsliga handlingar hänvisas till och hanteras av rättsvårdande myndigheter.

 

LÄS MER: Kulturprofilen Jean-Claude Arnaults egna ord: ”Dumheter”

Sara Danis är Svenska Akademiens ständiga sekreterare.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Måste sätta sitt uppdrag framför enskilda intressen”

Styrelsen menar att det är oundvikligt att även förtroendet för Nobelpriset skadas av krisen i Svenska Akademien.

”Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada. På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka”, skriver styrelsen.

För att återställa förtroendet för Svenska Akademiens arbete med Nobelpriset måste ledamöterna sätta sitt uppdrag framför enskilda intressen, enligt Nobelstiftelsen.

Pressmeddelandet är undertecknat av Nobelstiftelsens styrelse som består av Carl-Henrik Heldin, ordförande, Göran K Hansson, vice ordförande, ständig sekreterare i Kungliga. Vetenskapsakademien, Lars Heikensten, verkställande direktör, Berit Reiss-Andersen, ordförande i Den Norske Nobelkomité, Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, Tomas Nicolin, Gunnar von Heijne, sekreterare i Nobelkommittén för kemi och Gunnar Ingelman, sekreterare i Nobelkommittén för fysik.

Expressen har pratat med Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin som inte vill ge några ytterligare kommentarer i dag. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag