Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgift: Nobelstiftelsen investerar i kärnvapen

Anja Bakken Riise, Fremtiden i våre hender Foto: Twitter

Nobelstiftelsen investerar pengar i företag som producerar bland annat kärnvapen, tobak och kol – och som dessutom utreds för brott mot internationell rätt i krig.

– Det är en paradox att de delar ut fredspris till klimatförkämpar och människorättsaktivister när de samtidigt är med och finansierar det som prisvinnarna kämpar emot, säger organisationen till NRK.

I fredags fick ICAN, eller International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, Nobels fredspris 2017 för sitt arbete för att uppmärksamma de katastrofala konsekvenserna av kärnvapen.

Fremtiden i våre hender: "Det är hårresande"

Samtidigt gick den organisationen Fremtiden i våre hender ut med en lista över kontroversiella företag som de hävdar att Nobelstiftelsen investerat pengar i. Det rör sig bland annat om företag som producerar kärnvapen, tobak och kol. 

Med på listan finns  bland annat svenska SAAB AB som producerar vapen, Boeing Co, Northrop Grumman Corp, Safran SA, Airbus SA, British American Tobacco och Swedish Match A. Flera av företagen har den den norska oljefonden valt att inte investera av etiska skäl. Anja Bakken Riise, ledare för Fremtiden i våre hender, anser att samma krav måste ställas på Nobelstiftelsen.

– Det är hårresande att en respektabel institution som förvaltar ett så stolt arv inte har tydliga etiska riktlinjer för sina investeringar, säger hon till NRK. 

På listan finns även företag som utreds brott mot internationell rätt i krig.

Organisationen har tagit del av Nobelstiftelsen egna rapporter för att ta reda på vilka företag den investerar i och även gjort egna utredningar. Vissa företag är de säkrare på än andra.

Nobelstiftelsen: "Vi sätter höga krav"

När NRK kontaktar Nobelstiftelsen så kan de inte svara på om de investerat i vapen, tobak och kol. 

– Vi sätter höga krav på etiska problemställningar men i motsats till exempelvis den norska oljefonden är vi en liten aktör. Vi arbetar därför inte aktivt med att välja företag, men gör investeringar genom fonder, säger Nobelstiftelsens direktör Lars Heikensten till NRK.