Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ales Bjaljatski och två organisationer tilldelas Nobels fredspris

Se när pristagarna tillkännages: ”Har gjort en enastående insats för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och maktmissbruk”.
Ales Bjaljatski tilldelas Nobels fredspris.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ales Bjaljatski.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nobels fredspris 2022 går till belarusiska människorättskämpen Alis Bjaljatski och människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties.

Det tillkännager Nobelkommittén på fredagen.

– Alis Bjaljatski är en av initiativtagarna till demokratirörelsen som uppstod i Belarus i mitten av 90-talet, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Det traditionsenliga fredspriset har tillkännagetts.

Vid pressträffen i Oslo meddelade den norska Nobelkommittén att den fängslade belarusiska människorättskämpen Alis Bjaljatski och människorättsorganisationerna Memorial från Ryssland och Center for Civil Liberties från Ukraina får priset.

De prisas för att under många år främjat rätten att kritisera makten och skydda medborgarnas grundläggande rättigheter.

”De har gjort en enastående insats för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och maktmissbruk. Tillsammans visar de civilsamhället betydelse för fred och demokrati”, lyder Nobelkommitténs motivering.

https://twitter.com/NobelPrize/status/1578309546220494848

Suttit fängslad sedan 2020

Alis Bjaljatski är en av initiativtagarna till demokratirörelsen som uppstod i Belarus i mitten av 90-talet.

– Han har ägnat sitt liv åt att förespråka en fredlig och demokratisk utveckling i sitt hemland, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen vid pressträffen.

Bjaljatski, som suttit fängslad sedan 2020, är även grundare för den belarusiska människorättsorganisationen Viasna, baserad i Minsk.

Memorial grundades i mitten av 80-talet av människorättsaktivister i forna Sovjetunionen och arbetat har arbetat med mänskliga rättigheter i landet. Ukrainska Center for Civil Liberties arbetar för att stärka det ukrainska civila samhället och vill göra Ukraina till en ”fullfjädrad demokrati”.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) ser glädjande på valet av fredspristagarna. 

 – Det är fantastiskt bra val, alla tre. Både Alis Bjaljatsk, Memorial och Center for Civil Liberties, de är så värda fredspriset. Man har verkligen gjort ett 100 procent riktigt val, säger hon till SVT.

Fredspriset går enligt Nobels testamente till den som ”verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridning av fredskongresser”.

Förra årets fredspris gick till journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov för sina insatser att skydda press- och yttrandefrihet.

– En förutsättning för demokrati och varaktig fred, sa Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersson då.

”En skål sura citroner till Putin på hans födelsedag”

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om fredspristagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.