Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobels fredspris – de är favorittippade kandidater

Två förhandsfavoriter hos bettingbolagen – Nordkoreas Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump.
Foto: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

På fredagen tillkännages vem eller vilka som tilldelas Nobels fredspris.

Men redan innan beskedet finns flera favorittippade kandidater.

Sveriges avgående utrikesminister Margot Wallström, S, har två favoriter:

– Det vore fantastiskt om Denis Mukwege eller Nadia Murad fick priset, kanske delat, säger Wallström i TV4 Nyhetsmorgon.

Bland favoriterna, som det spekulerats kring länge, finns den amerikanske presidenten Donald Trump. Presidentens kontakter med Nordkorea och diktatorn Kim Jong-Un har varit grundläggande för att Nordkorea – åtminstone utåt – ska montera ner sitt kärnvapen, trappa ner sin aggressiva hållning mot omvärlden, och börja samtala med Sydkorea, menar man.

Inte minst Sydkoreas president har tryckt på att Trump borde tilldelas fredspriset:

– President Trump borde få Nobelpriset. Allt vi behöver få är fred, sa Sydkoreas president Moon Jae-In i somras.

Sydkoreas president Moon Jae-In har lyfts fram som potentiell pristagare – men pekar själv på Donald Trump.
Foto: JASON SZENES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un favorittippad

Också de andra parterna i diskussionerna – alltså Moon Jae-In och Kim Jong-Un själva – lyfts fram som möjliga pristagare.

Hos bettingbolaget Betsson är Kim Jong-Un och Moon Jae-In favoriterna på delad förstaplats. Samma sak hos Unibet.

Margot Wallström, utrikesminister i nuvarande övergångsregeringen har dock en annan favorit: den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege som hon hoppas ska få priset själv eller delat med människorättsaktivisten Nadia Murad.

De tio senaste fredspristagarna

2017. ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.

2016. Juan Manuel Santos, Colombia.

2015. Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014. Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi, Pakistan och Indien.

2013. Organisationen för förbud mot kemiska vapen.

2012. EU.

2011. Ellen Johnson Sirleaf; Liberia, Leymah Gbowee; Liberia, Tawakkul Karman, Yemen.

2010. Liu Xiaobo, Kina.

2009. Barack Obama, USA.

2008. Martti Ahtisaari, Finland.

– Jag skulle personligen tycka det vore fantastiskt om läkaren Denis Mukwege uppmärksammades för sin gärning som gått ut på att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld i konflikten i Kongo – eller Nadia Murad eller att de får dela priset.

– Denis Mukwege är en så fin människa, jag råkar känna honom, och han är väl värd ett sådant pris, säger Margot Wallström i TV4 Nyhetsmorgon på fredagen.

Utrikesministern tycker däremot inte att tillräckligt gjorts ännu i fredsprocessen på Koreahalvön för att det skulle rendera i ett Nobelpris.

– Det var ett viktigt möte och det kan man ge honom (Kim Jong-Un) kredd för. Men inget eller lite har förändrats på marken, och det handlar om att åstadkomma resultat också. Man måste få till stånd processer som verkligen leder till att man tar bort kärnvapnen i Nordkorea och skapar fred över tid. Ett toppmöte räcker inte, säger Wallstöm i Nyhetsmorgon.

Inte heller president Donald Trump skulle på ett fredspris om det var Margot Wallström som bestämde:

– Synen på internationellt samarbete och att det behövs, det är viktigast just nu. Och därför kanske president Trump inte skulle vara den mest lämpade pristagaren i det här läget. Han ifrågasätter ju detta om menar att man ska uppmuntra patriotism och nationalism i stället.

Fredspristagaren får 9 miljoner kronor

2018 är den 99:e gången fredspriset delas ut. Fram till 2018 hade priset gått till 104 personer och 27 organisationer. Fredspriset är det Nobelpris som har flest kvinnliga pristagare, 16 stycken, eller 15 procent. Den yngsta pristagaren är Malala Yousafzai som var 17 år när hon tog emot priset 2014. Äldst var Joseph Rotblat som var 87 år när han fick priset 1995. 

Förutom medaljen får varje pristagare motsvarande 9 miljoner kronor. De som delar pris får var sin medalj, men delad prissumma. Baserat på konsumentprisindex är priset dubbelt så stort som när det började delas ut 1901.25-åriga Nadia Murad är en yazidisk människorättsaktivist från Irak, som flytt fångenskap hos terrorsekten Islamiska staten, IS. Hon har förekommit i fredsprisspekulationer sen 2016.

Ett annat toppförslag är 25-åriga Nadia Murad, en yazidisk människorättsaktivist från Irak, som flytt fångenskap hos terrorsekten IS
Foto: AXEL ÖBERG

Gynekolog och kvinnorättskämpe favoriter

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, som kämpar för att hjälpa kvinnor som utsatts för våldtäkter av rebeller, och Yanar Mohammed, en irakisk kvinnorättskämpe som varit med och grundat organisationen OWFI, en organisation för kvinnors frihet i Irak, är också två förhandsfavoriter.

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, som kämpar för att hjälpa kvinnor som utsatts för våldtäkter av rebeller, skulle kunna tilldelas Nobels fredspris.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Andra som nämns i topplistorna är Tysklands förbundskansler Angela Merkel, påven och den katalanske politikern Carles Puigdemont – bland andra. Också visselblåsarna Chelsea Manning och Edward Snowden nämns. Vid deras sida: Ryske presidenten Vladimir Putin, Wikileaks-grundaren Julian Assange och den fängslade, saudiske författaren och aktivisten Raif Badawi.

Yanar Mohammed, en irakisk kvinnorättskämpe som varit med och grundat organisationen OWFI, en organisation för kvinnors frihet i Irak, är en förhandsfavorit.
Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

Rysk tidning lyfts fram

Men det är inte bara personer som lyfts fram. 2017 års fredspris gick till organisationen ICAN, en internationell kampanj mot kärnvapen. Bland favoriterna för 2018 års pris finns bland annat den ryska, självständiga tidningen Novaya Gazeta, UNHCR och amerikanska ACLU som jobbar för att säkerställa att amerikaners grundlagsskyddade rättigheter försvaras. Också ECOWAS, en ekonomisk union mellan länder i Västafrika, lyfts fram.

Unibets odds – de tilldelas Nobels fredspris

Kim Jong-Un och Moon Jae-In: 2,25

Angela Merkel: 3,00

Nadia Murad: 6,00

Donald Trump: 8,00

Novaya Gazeta: 15

Carles Puigdemont: 21

UNHCR: 18

ACLU: 34


Chelsea Manning: 34

Christine Blasey Ford: 34

Edward Snowden: 34

ECOWAS: 41

Påve Franciskus: 51

Vladimir Putin: 51

Julian Assange: 151

Jeremy Corbyn: 251


Källa: Bodøposten


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.