Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Stäng ner Frankrike i advent – håll öppet i jul”

Esther Duflo fick Nobelpriset i ekonomi 2019.Foto: KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK / KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Abhijit Banerjee fick även han Nobelpriset i ekonomi 2019.Foto: KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK / KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Stäng ner Frankrike mellan 1 och 20 december.”

Det skriver Nobelpristagarna Esther Duflo och Abhijit Banerjee i en debattartikel i franska tidningen Le Monde.

De menar att landet då skulle undvika stor smittspridning under julen.

Esther Duflo och Abhijit Banerjee fick Nobelpriset i ekonomi förra året tillsammans med Michael Kremer. Detta för sin forskning kring global fattigdom.

I en debattartikel i ansedda franska tidningen Le Monde skriver de två förstnämnda att Frankrike borde genomföra en nedstängning av samhället under de tre första veckorna i december.

Skälet är att man genom att göra så har möjlighet att undvika en stor smittspridning av covid-19 under julhelgen, skriver nyhetsbyrån AFP. 

Esther Duflo och Abhijit Banerjee konstaterar i debattartikeln att en ”adventslockdown” kan skydda de äldre från smitta – och samtidigt ha begränsad påverkan på skolgången.  

Dessutom skulle en sådan vara mindre skadlig för ekonomin än om fransmännen helt ”ställde in julen”. 

Vidare menar Esther Duflo och Abhijit Banerjee att invånarna i Frankrike på så sätt uppmuntras till att inhandla sina julklappar en månad tidigare – i november.

De anser även att den franska regeringen bör överväga att ”förbjuda resande och stora familjesammankomster”.

Antalet smittade i Frankrike har ökat kraftigt den senaste tiden, vilket medfört nya restriktioner. Bland annat stänger barerna tidigare i tolv städer – inklusive huvudstaden Paris.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.