Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nobelpristagaren V S Naipaul död – blev 85 år gammal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nobelpristagaren V S Naipaul tillsammans med prinsessan Christina vid Nobelbanketten 2001.
Foto: HERBERT KNOSOWSKI / AP
VS Naipaul blev 85 år gammal.
Foto: MARTYN HAYHOW / EPA AFPI

Den Nobelprisbelönade författaren V S Naipaul har dött, meddelade hans familj på lördagen.

Bland hans mest kända verk märks "Ett hus åt Mr Biswas" och "Där floden flyter förbi".

Han blev 85 år.

Vidiadhar Surajprasad Naipaul, känd som V S Naipaul föddes 1932 på Trinidad med brittiskt medborgarskap och levde större delen av sitt liv i Storbritannien.

Han skrev mer än 30 böcker och fick 2001 Nobelpriset i litteratur ”för att ha förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro”, enligt Svenska Akademiens prismotivering.

"Litterär världsomseglare"

"V S Naipaul är en litterär världsomseglare, egentligen bara hemma hos sig själv, i sin oefterhärmliga ton", hette det i prismotiveringen.

Priskommittén skrev hans litterära territorium sträcker sig långt utanför hemön Trinidad i Västindien. Han har också skrivit om Indien, Afrika, Nord- och Sydamerika, de islamiska länderna i Asien "och inte minst England".

Naipaul slog igenom 1961 med romanen "Ett hus åt Mr Biswas". Den handlar om en journalist på Trinidad och är baserad på hans pappas liv.

Bland hans kända verk märks också "Ett land i mörker" (1964), "Visa mig din fiende" (1971), "Där floden flyter förbi" (1979) och den självbiografiska romanen "Ett halvt liv" (2001). Han skrev också kritiska böcker om islamsk fundamentalism som  "Bland de rättrogna" (1981) och "Bortom tron" (1998).

Adlades 1981

Han adlades 1981 och titulerades sedan dess Sir Vidia.

Hans hustru Nadira Naipaul kallar honom "en gigant i allt han företog sig", rapporterar BBC. Hon säger att dog "omgiven av dem han älskade efter att ha levt ett liv fullt av underbar kreativitet och strävan".

– När jag hade lärt mig att skriva blev jag min egen herre. Jag blev mycket stark och den styrkan är med mig än i dag, sade V S Naipaul till Reuters 2010.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.