Den portugisiske författaren José Saramago avled i sitt hem i Lanzarote på Kanarieöarna, 87 år gammal. Foto: Kent Gilbert
Den portugisiske författaren José Saramago avled i sitt hem i Lanzarote på Kanarieöarna, 87 år gammal. Foto: Kent Gilbert

Nobelpristagaren José Saramago är död

Publicerad
Uppdaterad
Den portugisiske författaren José Saramago har avlidit, 87 år gammal. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1998. Till hans mer kända verk hör "Evangeliet enligt Jesus Kristus" samt "Blindheten".
Den portugisiske författaren José Saramago har avlidit, 87 år gammal. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1998.
"Som med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar".
Med de orden förklarade Svenska Akademiens ständige sekreterare Sture Allén varför José Saramago blev 1998 års litteraturpristagare. Saramago hade länge förekommit i förhandsspekulationerna, men han beskrev ändå känslorna när han fick beskedet "som en vulkan inombords".

Lång väg till författandet

José Saramago föddes 1922 i ett lantbrukarhem i byn Azunhaga norr om Lissabon. Han utbildade sig ursprungligen till mekaniker men kom med tiden, via journalistiken, allt närmare författarbanan. Han debuterade i början av 1970-talet, men slog igenom brett först som 50-åring med den historiska kärleksromanen "Baltasar och Blimunda" 1982. Till andra betydande verk hör "Året då Ricardo Reis dog", "Historien om Lissabons lägring" och "Evangeliet enligt Jesus Kristus" - en bok som år 1991 väckte viss vrede, Saramagos skildring av Jesu liv uppskattades inte av den katolska kyrkan i Portugal och han anklagades för hädelse. Efter kontroversen valde Saramago och hans spanska hustru att flytta till kanarieön Lanzarote, där han levde fram till sin död.

Fantasin viktig

Hans verk rörde sig ofta i gränslandet mellan realism och fantasi. I "Stenflotten" från 1986 bryts den iberiska halvön loss från Europa och seglar ut i Atlanten, och i "Blindheten" från 1995 lamslås en hel nation plötsligt av "vit blindhet". Genom att konfrontera vardagen med det fantastiska sökte Saramago peka på människans utsatthet i den moderna världen. Hans teman var inte sällan politiska och stilen ofta okonventionell, han var exempelvis ingen vän av punkter utan meningarna kunde stundtals flöda över flera sidor.

Politiskt aktiv

Jose Saramago uttalade sig ofta i politiska frågor. 2001 deltog han i aktioner för Mexikos ursprungsbefolkningar - krav som drevs av den så kallade Zapatistgerillan. 2002 jämförde han Israels ockupation av de palestinska områdena med nazisternas utrotningsläger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag