Nobelpristagaren Dario Fo har dött

Den italienska Nobelpristagaren Dario Fo har dött, rapporterar AFP.
Foto: Scanpix / SCANPIX SWEDEN
Författaren blev 90 år.
Foto: Antonio Calanni / AP
Han fick nobelpriset i litteratur 1997.
Foto: Lo Scalzo/Agf/Rex/Shutterstock / LO SCALZO/AGF/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Den italienska Nobelpristagaren Dario Fo har dött, rapporterar AFP.

Författaren blev 90 år.

Dario Fo fick Nobelpriset i litteratur 1997. Motiveringen var hans skapande av verk ”som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”.

Han föddes 1926 i italienska Sangiano som son till en järnvägsarbetare. På 50-talet gjorde han debut på teatrarna i Milano. Under 60- och 70-talen var han medlem i olika teatergrupper och med pjäser som "Vi betalar inte, vi betalar inte", "Mistero buffo" och "Historien om Tigern" spreds hans radikala politiska satir och revolutionslystnad över världen.

Dario Fo hade nära koppling till Sverige

Dario Fo hade under många år en nära koppling till Sverige och hans pjäser spelades tidigt på Dramaten, Stadsteatern och Pistolteatern. I en intervju med DN förra året berättade dramatikern att han ville skänka sitt teaterarv - flera decennier med pjäser, skisser och annat - för ett museum i Sverige.

– Sverige skulle vara en naturlig destination för arkivet. Där har jag alltid fått stort stöd, haft översättare och en rad fantastiska skådespelare som vi arbetat med, säger Dario Fo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.