Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yoshinori Ohsumi får Nobelpris i medicin

Japanska forskaren Yoshinori Ohsumi får Nobelpriset i medicin.
Foto: Asian Scientist
På måndagsförmiddagen tillkännages årets första Nobelpristagare.
Foto: Fernando Vergara / AP TT NYHETSBYRÅN
Inför årets beslut har det varit turbulent i Nobelförsamlingen efter en rad skandaler på KI med koppling till den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini.
Foto: Sven Lindwall

Japanska forskaren och professorn Yoshinori Ohsumi får Nobelpriset i medicin för sin upptäckt och kartläggning av maskineriet som styr autofagi. Det meddelades av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet under måndagsförmiddagen.

Yoshinori Ohsumi blir därmed årets första Nobelpristagare.

På måndagsförmiddagen presenterades den japanska forskaren och professorn Yoshinori Ohsumi som årets Nobelpristagare i medicin. Kategorin var först ut när pristagarna för samtliga sex kategorier nu inom kort kommer att presenteras.


Följ Expressens livesändning om Nobelpriset i medicin här


Yoshinori Ohsumi är forskare vid Tokyo Institute of Technology i japanska Yokohama.

"Årets Nobelpristagare har upptäckt och klarlagt maskineriet som styr autofagi, en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar", skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelkommittén, berättar om en överraskad Ohsumi som fick per telefon.

– Han verkade tagen men oerhört tillfreds. Han verkade väldigt, väldigt glad för den här nyheten, säger Perlmann till Expressen.https://twitter.com/NobelPrize/status/782883748111060992

Vetenskapsradion i Sveriges Radio lyckades intervjua den nyblivne Nobelpristagaren.

– Det är en stor ära. Jag hade inte väntat mig priset. Jag vet inte riktigt hur jag ska fira. Det blir nog många intervjuer i dag, säger Yoshinori Ohsumi till SR.

Yoshinori Ohsumi vid institutet i juli i år.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Nobelpriset i medicin tillkännagavs i Solna

Enligt motiveringen till medicinpriset har Ohsumis upptäckter resulterat i ett paradigmskifte i förståelsen för hur celler bryter ner och återvinner cellulärt material. Maskineriet som Ohsumi har upptäckt visar att autofagi är fundamentalt för viktiga fysiologiska processer, bland annat för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner. Autofagi beskrivs som ett återvinningssystem för cellens egna beståndsdelar.

– De forskningsframsteg som Ohsumi har stått för används nu i ny forskning på flera fält. Främst handlar det om cancerforskning, sa Thomas Perlmann under presskonferensen.

Mutationer i gener av betydelse för autofagi kan orsaka ärftliga sjukdomar. Störningar i autofagi-processen kan bidra till bland annat cancer och neurologiska sjukdomar.

Många experter tippade på att priset skulle tilldelas just cancerforskning.

– Det här har en ofantlig nytta. Det pågår väldigt mycket aktivitet kring att försöka få fram läkemedel och många kliniska prövningar. Det är inte så att det finns färdiga läkemedel än men det här är något man kan ha stora förhoppningar om, säger Perlmann om Ohsumis upptäckter.

Yoshinori Ohsumi tilldelas åtta miljoner kronor i samband med priset. Precis som priserna i de andra kategorierna, med undantag för fredspriset, delas priset traditionsenligt ut av kungen den 10 december.

Turbulent i Nobelförsamlingen

Vinnare av medicinpriset utses av Nobelförsamlingen på Karolinska institutet.

Inför årets beslut har det varit turbulent i Nobelförsamlingen efter en rad skandaler på KI med koppling till den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. För en knapp månad sedan uppmanades de tidigare rektorerna Harriet Wallberg och Anders Hamsten att lämna på grund av den roll de spelade under Macchiarinis tid på KI.

Tidigare Nobelpristagare i medicin

Japan tilldelas Nobelpriset i medicin för andra året i följd. Förra året delades priset av japanske Satoshi Omura, amerikanske William C. Campbell och Youyou Tu. Campbell och Omura prisades för sina forskningsupptäckter kring nya effektiva behandlingsmetoder av infektioner orsakade av ringmaskar, medan Tu fick pris för nya behandlingsmetoder av malaria.

I morgon avslöjas årets fysikpristagare, därefter står kemipriset på tur på onsdag.https://twitter.com/NobelPrize/status/782895753291235328

Fakta: Tidigare Nobelpristagare

Sedan första utdelningen 1901 har medicinpriset delats ut vid 106 tillfällen till 2010 pristagare. Bland de mest framstående upptäckterna som har prisats finns:

1945: Sir Alexander Fleming, Ernst Chain och Sir Howard Florey fick priset för att ha upptäckt penicillin och antibiotika.

1946: Hermann Muller prisades efter sina upptäckter om farorna med strålning. Vid tiden var ämnet hett debatterat efter att USA släppt atombomber över Hiroshima och Nagasaki.

1962: Francis Crick och James Watson tilldelades medicinpriset för banbrytande upptäckter kring hur DNA var format och vad det hade för funktioner.

Då tillkännages vinnarna

Nobelpristagaren i medicin är den första av sex kategorier som nu presenteras. Schemat ser ut så här:

Måndag 3/10: Medicinpriset, 11.30

Tisdag 4/10: Fysikpriset, tidigast klockan 11.45

Onsdag 5/10: Kemipriset, tidigast klockan 11.45

Fredag 7/10: Fredspriset, tidigast klockan 11.00

Måndag 10/10: Ekonomipriset, tidigast klockan 11.45

Onsdag 13/10: Litteraturpriset

Fakta: Yoshinori Ohsumi

Yoshinori Ohsumi föddes år 1945 i Fukuoka i Japan.

Han doktorerade 1974 vid universitetet i Tokyo.

Ohsumi vistades i tre år vid Rockefeller University i New York och återvände därefter till Tokyo där han etablerade sin forskargrupp 1988.

Sedan år 2009 är Ohsumi professor vid teknologiinstitutet i Tokyo.

Han tilldelas nu 2016 års Nobelpris i medicin för sin forskning kring autofagi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.