Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olga Tokarczuk och Peter Handke får Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Olga Tokarczuk och Peter Handke fick Nobelpriset i litteratur.
Olga Tokarczuk
Mats Malm, Svenska akademeiens ständige sekreterare, tillkännager 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Handke.
Foto: DANIEL MAURER / AP PICTURE-ALLIANCE/DPA/AP IMAGES

Den polska författaren Olga Tokarczuk tilldelas Nobelpriset i litteratur 2018.

Författaren Peter Handke från Österrike tilldelas 2019 års pris.

– Peter Handke var mycket, mycket berörd. Först fick han nästan inte fram några ord, berättar Anders Olsson i Svenska Akademien.

– Jag nåddes av nyheten när jag körde bilen på motorvägen under min resa genom Tyskland. Och jag var tvungen att stanna och parkera för att ta in alltihop, säger Olga Tokarczuk till DN

Expressens Kristoffer Sandberg träffar Nobelpristagare, den österriske författaren, Peter Handke i hans hem i Paris.

Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019

Olga Tokarczuk, 2018 

Polsk författare, 57 år gammal. Debuterade som poet och har skrivit essäer, noveller och romaner. Tokarczuk fick sitt genombrott 1996 med familjekrönikan ”Gammeltida och andra tider”.


Peter Handke, 2019  

Österrikisk författare, 76 år gammal. Har även har verkat som översättare och filmregissör. Handke har skrivit drygt 70 titlar inom olika genrer och beskrivs som ”en av samtidens främsta diktare” av Svenska Akademien, som menar att hans främsta verk utgörs av boken ”Berättelse om ett liv”.


Varför får de Nobelpriset?

Olga Tokarczuk tilldelas 2018 års pris ”för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.


Peter Handke tilldelas 2019 års pris ”för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet”.  

Hösten 2017 skakades Svenska Akademien av flera uppmärksammade skandaler, vilket gjorde att inget pris delades ut 2018.

På torsdagen meddelade Svenska Akademien vem som nu i efterhand tilldelas 2018 års pris, samt vem som tilldelas det i år.

Stora Börssalen var till synes fullsatt under pressträffen. En stor del av presskåren på plats utgjordes av utländska journalister.

Olga Tokarczuk och Peter Handke tilldelas Nobelpriset

Den polska författaren Olga Tokarczuk tilldelas 2018 års pris ”för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.

– Jag nåddes av nyheten när jag körde bilen på motorvägen under min resa genom Tyskland. Och jag var tvungen att stanna och parkera för att ta in alltihopa. Jag är mycket stolt över att dessa två års priser går till Centraleuropa, säger hon till DN.

När hon får frågan om hon kommer till Stockholm för att ta emot priset svarar hon:

– Ja, självklart kommer jag att göra det. Jag måste bara hitta tid för att skriva mitt tal.

Författaren Peter Handke från Österrike tilldelas 2019 års pris ”för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet”.

– Peter Handke var mycket, mycket berörd. Först fick han nästan inte fram några ord, säger Anders Olsson i Svenska Akademien om telefonsamtalet då författaren meddelades nyheten.

En journalist på plats påtalar att Peter Handke, som har anklagats för att ha förminskat serbiska krigsbrott, är politiskt kontroversiell. 

– Det här är ett litterärt pris, inte politiskt, svarar Anders Olsson.


Karin Olsson om pristagaren Peter Handke: ”Har varit ganska bortglömd”.

Senare säger Anders Olsson till Expressen att det är en ”enorm lättnad” att ha delat ut prisen både för 2018 och 2019.

– De är två riktigt stora författare som alla kan ha tillgång till. De är språkkonstnärer av rang, säger han.

De har tilldelats priset tidigare

Den brittiska författaren Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017. Först att tilldelas priset var fransmannen Sully Prudhomme, som förärades priset 1901.

En av de mest uppmärksammade Nobelpristagarna under senare år är den amerikanska musikern Bob Dylan, som tilldelades litteraturpriset 2016. Svenska Akademien motiverade sitt beslut med att Dylan ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

https://datawrapper.dwcdn.net/GatyC/1/
Anders Ohlson om Nobelpriset i litteratur och året vinnare,
Årets litteraturpristagare Peter Handke är långtifrån okontroversiell. ”Handke lär få protester mot sig”.

Se senaste avsnittet av nya programmet ”Direkt med Niklas Svensson”:

I torsdagens program ”Direkt med Niklas Svensson” möter vi bland andra Nikki Amini, Alice Bah Kuhnke och Jan-Olof Jacke. Premiär även för torsdagspanelen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.