Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De får Nobelpriset i fysik 2017

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten får Nobelpriset 2017 i fysik. 

Priset delas mellan forskarna Rainer Weiss, Barry C Barish och Kip S. Thorne. 

– En upptäckt som skakade världen, säger Vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran K Hansson vid tillkännagivandet. 

Upptäckten "lovar redan en revolution för astrofysiken. Gravitationsvågor är ett helt nytt sätt att se de våldsammaste händelserna i rymden, och testa gränserna för vårt vetande", skriver Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande. 


LÄS MER: Nobelpriset – 77 år med bara manliga pristagare


Ena hälften av priset går till Rainer Weiss och den andra hälften delas mellan Barry C Barish och Kip S. Thorne. De prisas för sitt bidrag till LIGO-detektorn som har kunnat observera gravitationsvågor. 

– Rainer Weiss var den som initierade hela projektet och har spelar en nyckelroll. Vi har bedömt att hans bidrag var så betydelsefullt att han får halva priset. Men det hade inte blivit någon upptäckt utan Barry C Barish och Kip S. Thornes insatser, säger Göran K Hansson till Expressen TV. 


LÄS MER: Allt du behöver veta om Nobelpriset – och festen i Stockholm


Rainer Weiss själv säger på presskonferensen att han blev väckt av Göran K Hansson när han fick det glada samtalet. På frågan om hur han tog emot beskedet svarar han att det känns underbart och nämner alla som har varit med och jobbat med projektet i 40 år. 

Förhandsfavoriterna fick Nobelpriset i fysik 

Det blev storfavoriterna som fick årets pris – många var det som hade tippat på att upptäckten av gravitationsvågor skulle prisas. Att gravitationsvågor förekommer kunde Albert Einstein förklara redan för hundra år sedan – men det var först den 14 september 2015 som de kunde observeras tack vare LIGO-detektorn i USA. Årets pristagare, Rainer Weiss, Barry C Barish och Kip S. Thorne, prisas för att de varit "oumbärliga för LIGO-framgången", skriver Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande. 


LÄS MER: De upptäckte vågor som skakade om världen 


Vinnarna presenteras vid den Kungliga Vetenskapsakademin. Förra året fick den brittiska trion David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz priset för det som presenteras som exotisk materia i kvantvärlden. Genom forskarnas metoder har man fått grepp om säregna fasövergångar och tillstånd som tidigare var okända eller svårförklarliga. 

De får också Nobelpris 2017

Fredspriset: Den internationella kampanjen mot kärnvapen, Ican. Läs mer här.

Litteraturpriset: Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. Läs mer om honom här.

Medicinpriset: De upptäckte hur vår inre klocka fungerar och varför det är jobbigt att arbeta natt. Läs mer om priset och pristagarna här.

Kemipriset: De får priset för att ha avbildat livets molekyler. Läs mer om motiveringen och pristagarna här.

Riksbankens ekonomipris i Alfred Nobels minne: Därför får Richard Thaler priset. Läs mer här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.