Nobeldagen 2018: Allt om Nobelpriset och Nobelfesten

Jeffrey Hall fick Nobelpriset i medicin av kung Carl Gustaf 2017.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulturminister Alice Bah Kunke – med maken Johannes – bar en av de mest spektakulära klänningarna på festen 2017.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En statsminister är aldrig ledig – inte ens under Nobelbanketten.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Kunglig glans på prisutdelningen. Drottning Silvia 2013.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Alfred Nobel lämnade efter sig motsvarande två miljarder kronor i dagens penningvärde när han dog 1896.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

10 december är det dags för Nobeldagen. Först får pristagarna medaljerna av kungen, sedan blir det middag med dans.

Vi är med hela dagen och du är välkommen att följa med oss hela dagen i tv-sändningarna.

Nobelpriserna delas ut en gång om året. Alla priserna utom ett delas ut i Stockholm. Det var Alfred Nobels vilja att fredspriset skulle delas ut i Oslo, i Norge.


Expressen TV sänder förstås från dagen för Nobelpriset.

Därför får ingen Nobelpriset i litteratur 2018

På grund av förtroendekrisen och skandalerna runt Svenska Akademien, meddelade Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson tidigare att det inte blir någon pristagare 2018

Bakgrunden till krisen är de anklagelser om trakasserier som i höstas riktades mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault och som ledde till att Arnault dömdes till två års fängelse för våldtäkt, en dom som är överklagad och tas upp senare i hovrätten.

Nobelpristagare Nadia Murad och Denis Mukwege.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nadia Murad och Denis Mukwege får Nobels fredspris 2018

Fredspriset delas av Nadia Murad och Denis Mukwege. Nadia Murad är en 25-årig yazidisk kurdisk människorättsaktivist från Irak. 63-årige Denis Mukwege är kirurg och världens ledande expert på att rädda kvinnor som utsatts för gängvåldtäkter.

Arthur Ashkin, Gérard Mourou och Donna Strickland får  Nobelpriset i fysik 2018

Tre personer Arthur Ashkin, Gérard Mourou och Donna Strickland delar fysikpriset för deras upptäckter inom laserfysik.

"Årets prisbelönade uppfinningar har revolutionerat laserfysiken. Extremt små objekt och otroligt snabba processer uppenbarar sig nu i nytt ljus. Med avancerade precisionsinstrument öppnas nya forskningsområden och en mängd industriella och medicinska tillämpningar." skriver Kungliga Vetenskapsakademin.

Frances H. Arnold, George P. Smith och sir Gregory P. Winter belönas med Nobelpriset i kemi 2018

Tre personer delar kemipriset, där halva prissumman går till Frances H. Arnold och den andra halvan delas av George P. Smith och sir Gregory P. Winter. 

– De har alla bemästrat hur vi kan skynda på evolutionen i ett labb. Det som tar miljoner år i naturen kan man göra på mycket kortare tid i ett labb, säger Peter Somfai, professor i kemi och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin.

James P. Allisons och Tasuku Honjos tar hem Nobelpriset i medicin 2018

Medicinpriset eller Nobelpriset i fysionomi delas av amerikanen James P. Allisons och japanen Tasuku Honjos för deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

William D Nordhaus, 77 och Paul M Romer får ekonomipriset 2018

Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel är inget "äkta" Nobelpris, utan instiftades av Sveriges Riksbank – världens äldsta centralbank – när den firade 300 år 1968. Det är också Riksbanken som står för prissumman.

Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel delas mellan William D Nordhaus, 77, från Yale-universitetet  och Paul M Romer, 62, från Stern School of Business i New York.

Nordhaus får: ”för att ha integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys”. Romer: ”för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys”.

Hur följer jag Nobeldagen i Expressen? 

Expressen TV sänder live från klockan 12.15 med Ylva Johansson som programledare i studion på Expressen i Stockholm.

Klockan 16.15 trappar vi upp bevakningen och sänder fram till midnatt. Sändning sköts av  Tomas Kvarnkullen och Lisah Silfwer från studion och på plats i Stadshuset rapporterar Anna Ekelund och Tess Ulander. Detta är en samproduktion med Di Tv.

■ Vi har ett flertal gäster i studion under dagen och kvällen – Lars Wallin kommenterar klänningarna tillsammans med Magda Omerspahic. Antonio Axu och Sara Biderman tycker till om hår och outfits. Vi kommer också gästas av: 

■ Olof Somell, Nobelmuseet

■ Eva Nordenstam, läkarmissionen.

■ Kerstin Hagsgård, Kungliga Husgerådskammaren

■ Johan Petré, festfixare

■ Frida Bratt, Dina Pengar

■ Karin Olsson, kulturchef Expressen

■ Emma Lindblad, modeexpert

■ Annemarie Palm, om vett och etikett

■ Karin Lennmor, kunglig krönikör

■ Roger Lundgren, chefredaktör Kungliga Magasinet

■Under kvällen får vi instick från Stadshuset med intressanta gäster.


Du kan se Expressen TV här, eller på kanalplats 43 hos Com Hem.


LÄS MER: Åtta snackisar från tidigare fester på Nobelbanketten 


Så sänder SVT under Nobeldagen

12.50, SVT2: Nobel 2018: Fredsprisutdelningen från Oslo.

14.20, SVT2: Nobelstudion.

15.20, SVT2: Nobelstudion.

16.25: SVT2: Prisutdelningen från Konserthuset.

18.00–19.00: SVT2: Nobelstudion.

19.00–20.00: SVT2: Banketten.

20.00–23.30: SVT1: Banketten fortsätter.


Kan jag köpa biljett och gå till Nobelfesten?

Du måste ha en inbjudan för att köpa en biljett till Nobelfesten. Nobelstiftelsen är en privat stiftelse och bestämmer själva vem som får komma. Sammanlagt kommer cirka 1 300 personer till Nobelbanketten.

Det lättaste sättet är om du är student, då kan du vara med i ett lotteri med 100 vinstlotter och kanske vinna en parblijett genom SSCO. Lotterna kostar 50 kronor styck och parbiljetten 6 590 kronor för 2, eller 3 295 kronor styck. Då ingår förrätt, varmrätt, dessert, vin samt kaffe och avec. Sista chansen att köpa lotter är dock 1 november 2018. Eftersitsen som ordnas av Handelshögskolan i Stockholm kostar 795 kronor per person, vilket även inkluderar transport från Stadshuset.

Vilka gäster kommer till Nobelfesten i Stadshuset?

■ Kungafamiljen.

■ Pristagarna och deras familjer och släktingar.

■ Framstående statsråd, kungligheter och sponsorer. 

■ Medlemmar i Nobelstiftelsen.

■ Utvalda journalister får också en plats vid borden.

Så klär man sig för Nobelfesten

Det är en strikt klädkod vid Nobelfesten. Klädseln är civil högtidsdräkt, vilket betyder frack för herrar och balklänning för damer. Folkdräkt från det egna landet är också passande på Nobelmiddagen, men däremot inte uniform.

Akademisk högtidsdräkt är också accepterad tillsammans med doktorshatt, studentmössa eller teknologmössa.

Vad är Nobelmenyn 2018?

Menyn är hemlig fram tills den serveras. För att komma fram till rätt meny presenteras först tre olika förslag som sedan blir en meny: Nobelmenyn 2018.

Köket förbereder 200 reservportioner av alla rätter om något skulle gå fel, som att en serveringsvagn skulle välta.

2017 stod guldmedaljören i kock-VM, Tom Sjöstedt, bakom menyn. En trerätters med pressad och torkad jordärtskocka, serverad med kålrabbi som förrätt. Krispig lammsadel, potatisterrin med Svedjanost, gulbeta, saltbakad selleri, äppelsallad och lammsky kryddad med rosmarin som huvudrätt och frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och citrontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng som dessert, komponerad av hovkonditorn Daniel Roos.

Vilket är det vanligaste felet folk gör på Nobelbanketten?

Det vanligaste är att gästerna reser sig under middagen. Med tanke på att du ska sitta still på din plats i nästan fyra timmar brukar proffsen besöka herr- eller damrummet innan de sätter sig till bords.

Varför heter det Nobelpris och vem skapade Nobelpriset?

Det är inte för att pristagarna skulle vara extra nobla, eller ädla. Det kommer från industrimannen och dynamitens uppfinnare Alfred Nobel som testamenterade sin förmögenhet till en stiftelse som skulle dela ut priser till Nobels minne. Första priset delades ut 1901. Alfred Nobels förmögenhet var 31 mijoner kronor 1896, vilket motsvarar cirka 2 miljarder kronor i 2018 års penningvärde.

När är Nobeldagen och är det alltid samma dag?

Nobeldagen är alltid 10 december, på årsdagen av grundaren Alfred Nobels död, 1896.

Priserna som delas ut i Konserthuset är fysik, kemi, medicin, litteratur, samt Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel, det som i dagligt tal kallas Nobelpriset i ekonomi som delades ut första gången 1969 efter Sveriges Riksbanks 300-årsjubileum 1968.

Vad händer på Nobeldagen 10 december?

Nobeldagen är uppdelad i tre delar. På eftermiddagen delas priserna ut i Konserthuset i Stockholm. Det är en tradition sedan 1926.

Pristagarna får en medalj och ett handmålat diplom av Carl XVI Gustaf och en rejäl prissumma. 2017 fick pristagarna motsvarande 9 miljoner kronor.

Andra delen är Nobelbanketten, en fyra timmar lång sittning i Stockholms stadshus Blå salen. Tredje delen är festen och dansen efteråt.

Hur vinner man ett Nobelpris?

Nobelpriset är ingen tävling. Priset utses genom att kandidater nomineras. För de vetenskapliga priserna sker det av andra forskare. Tänkbara fredspristagare föreslås bland annat av personer som sitter i en riksdag eller parlament eller ha fått priset själv. 

Sedan väljer respektive Nobelkommitté ut pristagarna.  


LÄS MER: Nobelpristagarna som levt lyxliv för sina pengar 


Nobelfesten: Alla klockslag 

Pristagarna och de andra gästerna vid prisutdelningen har 53 minuter på sig att ta sig från Konserthuset till Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholms stadshus. Banketten varar i fyra timmar och att lämna bordet under pågående sittning kan vara besvärande. 

18:30: Levande repet bryts – gästerna ombeds uppsöka sina platser.

19:03: Fanfarer för gästerna vid honnörsbordet som äntrar salen i procession till orgel och trumpetare.

19:13: Alla har tagit sina platser. Gästerna vid honnörsbordet bjuds på champagne.

19:16: Fanfar. Hans majestät konungens skål.

19:18: En fanfar till. Skål till Alfred Nobels minne.

19:20: Fotografering av gästerna vid honnörsbordet. (2x2 minuter.)

19:24: "Divertissement" i 6 minuter och 30 sekunder. Alltså, underhållning eller förströelse.

19:32: Förrätten serveras. Som alltid är menyn hemlig tills den serverats.

19:52: Ny chans att fotografera gästerna vid honnörsbordet i 4 minuter.

20:21: Divertissement II. Mer förströelse, alltså, fast i sju minuter och 40 sekunder.

20:38: Huvudrätten serveras och paraderas ner för huvudtrappan.

21:15: Servis och bestick dukas av.

21:26: Dessertvinet serveras.

21:41: Divertissement III. Underhållning. 7 minuter.

21:48: Samtidigt. Dessert med kaffe och avec. Divertissement IV. 4 minuter, 30 sekunder.

22:29: Fanborgen ut på balustrad och på trappa.

22:32: Pristagarnas tack.

22:52 (cirka): Taffeln bryts. En signal ges så att gästerna tillåts lämna bordet. (Ni förstår varför proffsen inleder besöket i Stadshuset med att pudra näsan.)

Efter 23.00: Sedan startar festen med dans. När middagen är slut lämnar kungafamiljen honnörsbordet och tar sig upp för trappan till ett avgränsat vip-område dit bara speciellt inbjudna har tillträde, som pristagarna. Att få en chans att småprata med kungen eller Victoria är alltså snudd på uteslutet.

Vad är divertissement?

Divertissement betyder underhållning på franska. Årets tema är mod och och knyter bland annat an till årets fredspris genom en uppmaning att hylla och hedra kvinnor.

Bland annat spelas musik av Mikael Karlsson med Anna von Hausswolff. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.