Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobelbanketten ställs in på grund av corona

Priserna tillkännages i oktober som vanligt, skriver DN.
Nobelfesten 2018.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Dans vid Nobelfesten 2019.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nobelbanketten ställs in i år till följd av coronapandemin, rapporterar Dagens Nyheter, DN

– Pandemin är i grunden en stor kris för mänskligheten, men den visar också hur viktig vetenskapen är, säger Lars Heikensten, avgående vd för Nobelstiftelsen, till tidningen. 

På grund av coronapandemin ställs årets Nobelbankett, som skulle ha ägt rum i Stockholms stadshus den 10 december, in, bekräftar Nobelstiftelsens avgående vd Lars Heikensten för DN. 

”Man kan inte samlas så många människor”

Det är fjärde gången banketten ställts in under fredstid sedan priset instiftades 1901. 

– Det finns två problem. Man kan inte samlas så många människor trångt bredvid varandra. Och det är osäkert om folk kan resa till Sverige i den utsträckning som de vill, säger han till tidningen. 

Pristagarna kommer att tillkännages som vanligt i oktober men det är ännu inte klart hur prisutdelningen ska gå till. 

– Det är lite oklart hur vi gör med den. Exakt som vanligt, att alla sitter i Konserthuset, blir det nog inte. Men det kan bli att några pristagare kommer till Stockholm och några stannar i sitt hemland, och att vi kopplar ihop dem digitalt på något sätt, säger Lars Heikensten till DN

Planerar TV-sänt firande och utställning på museum

Däremot planerar stiftelsen någon en typ av tv-sänt firande för pristagarna och Nobelprismuseet kommer att öppna en utställning under Nobelveckans första vecka i december, enligt DN. 

Lars Heikensten ser den inställda banketten som ett sätt att lyfta fram vad Nobelpriset handlar om: Vetenskap, litteratur och fredsarbete, uppger han för DN. 

Banketten har tidigare ställts in 1907, efter att kung Oscar II hade gått bort, 1924 då inga pristagare dök upp och 1956 då Nobelstiftelsen valde att ställa in banketten eftersom de inte ville att Sovjetunionens ambassadör skulle komma då unionen hade invaderat Ungern, enligt DN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.