Foto: Privat
 Foto: Privat

Noah fick inte klippa sig hos herrfrisören

Publicerad

Noah Nord gick in på en frisörsalong på Södermalm i Stockholm för att klippa sig.

Men fick inte.

– De sa "vi klipper inte tjejer", säger Noah Nord besviket till Expressen.

Noah Nord vill vare sig definiera sig som man eller kvinna, och har håret klippt i en kort herrfrisyr. I mitten av september steg Noah Nord in på en herrsalong på Södermalm i Stockholm.

– Jag vill ha en herrfrisyr, och jag tänker helt enkelt att en herrsalong gör det bäst, säger Noah Nord.

"Kändes kränkande"

Trots att Noah Nord flera gånger upprepade sitt önskemål om en herrfrisyr fick Noah bara svaret att då fick det bli en annan salong eftersom denna salong bara klippte män.

Nu har Noah Nord anmält salongen till diskrimineringsombudsmannen. I anmälan står det bland annat att Noah inte ser sig som en tjej, utan som en transperson, och kände sig diskriminerad på grund av sin kropp.

– Det kändes ganska kränkande, och jag blev ganska ledsen. Jag vill inte definiera mig som varken man eller kvinna, säger Noah Nord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag