Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NOA ska kartlägga massövergreppen

Det ska ha skett flera sexuella övergrepp på festivalen "We are Sthlm" både 2014 och 2015. Nu ska NOA kartlägga massövergrepp i Sverige.

Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm
"Vi ska vässa oss inför årets festival", skriver de i ett pressmeddelande. Foto: Tomas Leprince

Nu ska polisens nationella operativa avdelning, NOA, kartlägga sexuella massövergrepp mot kvinnor.

Bakgrunden: avslöjandena kring ungdomsfestivalen "We are Sthlm" och det som skett i Malmö, Kalmar och Köln.

– Vi ser allvarligt på detta och lagför i de fall det finns förutsättningar att inleda förundersökning, säger Ulf Johansson vid polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Dagens Nyheter uppgav nyligen att en 15-årig pojke har åtalats, misstänkt för sexuellt ofredande och misshandel mot två 14-åriga flickor under ungdomsfestivalen "We are Sthlm"-festivalen i somras. De drabbade flickorna stod intill en grupp med pojkar under festivalen. En av dem drog in en av dem i en ring, där de andra dansade. Enligt misstankarna ska pojken, som förnekar brott, ha försökt trycka sina händer mot flickans kropp. Hon skrek och försökte komma loss.

Nu uppger polisen i ett pressmeddelande att Nationella operativa avdelningen, NOA, ska göra en nationell kartläggning av sexuella massövergrepp inför We are Sthlm-festivalen 2016.

Överväger mer resurser

– Vi ska vässa oss inför årets festival. Förutom att kartlägga problematiken ytterligare behöver vi utveckla vår förmåga att informera och kommunicera problembilden. Det kan även bli aktuellt att utöka resursen på plats för att öka förmågan att lagföra de som begår brott, säger Ulf Johansson i pressmeddelandet.

Problemen med sexuella massövergrepp är sedan tidigare känt. Men det har fått en större uppmärksamhet efter de händelser som inträffade under nyårsnatten i Köln samt det som skett i Kalmar och Malmö, skriver polisen i pressmeddelandet:

– Problemet ligger i samhällsutvecklingen i stort och hela samhället måste hjälpas åt för att komma till rätta med problemet. Det handlar om attityder, kunskap och samverkan, säger Ulf Johansson.

We are Sthlm gör sig redan redo för årets festival. På sin Facebooksida, skriver man: "Snart öppnas dörren till 2016. We Are Sthlm preppar för sommarens skönaste festivalvecka i Kungsträdgården. 16-20 augusti. Lägg det på minnet! ‪#‎wearesthlm‬".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!