Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NMR utreds – misstänks för hotbrev: ”Vi vet var du bor”

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Foto: NARCISO CONTRERAS / POLARIS/IBL POLARIS

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, utreds för ett 20-tal misstänkta hotbrev med innebörden "Vi vet var du bor", skriver Metro

Försändelserna har nått åklagare, opinionsbildare – men också tjänstemän:

– Vi är uppe i ett 20-tal händelser mellan tummen och pekfingret, säger Niklas Larsen, chef på polismyndighetens demokrati- och hatbrottsgrupp, till tidningen. 

Enligt Metro fick två åklagare, i juli månad, motta hotbrev som hade postats till deras privata hemadresser. Formuleringen i dem var densamma: 

”Vi vet var du bor, mvh NMR".

Efter det har ytterligare brev skickats till ledande personer inom rättsväsendet. Även tjänstemän.

– Vi är uppe i ett 20-tal händelser mellan tummen och pekfingret som inträffat under sensommaren. Alla riktar sig mot människor som vi bedömer är opinionsbildare eller tjänstemän i sådana funktioner som är viktiga för rättssäkerheten, säger Niklas Larsen, chef vid polismyndighetens demokrati- och hatbrottsgrupp, till tidningen.

Spårar avsändare genom frimärken

För att försöka spåra avsändarna till breven har polisen genomfört olika spårsäkringsmetoder – bland annat genom de frimärken som klistrats på kuverten.

Det är oklart om polisen fått någon träff genom den insatsen - men:

– Vi jobbar vidare med spårsäkring och försöker hitta en eller flera gärningsmän. Det är flera människor som blir berörda på samma ärende här. Det är ett viktigt arbete för oss. Vi ser det ur demokratisk synvinkel, en röst får aldrig tystas och man ska aldrig vara rädd att utöva sitt ämbete, säger Niklas Larsen till Metro.

Åklagaren Mats Wihlborg: "Inte acceptabelt"

Mats Wihlborg, åklagare på Gotland, är en av personerna som fått hotbrev, signerat NMR:

– Det är absolut inte acceptabelt och man går över en gräns även om det ligger i jobbets natur att man kan utsättas för sådant här, men det är en annan sak. Det är lik förbaskat inte acceptabelt, säger han till tidningen.

Per Öberg, presstalesman för NMR, säger till Metro att de inte ligger bakom några hotbrev som skickats i organisationens namn, utan att det är andra personer som gör det – för att misskreditera NMR.

LÄS MER: Hoten mot rättsväsendet