Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NMR utreds av Skatteverket – 5,6 miljoner utan förklaring

NMR demonstrerar på första maj i Ludvika. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Den tidigare nazistledaren Klas Lund utreds av Skatteverket. Foto: YOUTUBE
NMR demonstrerar i Göteborg i den 30 september 2017. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nazistiska NMR:s kassör har använt medlemskassan för att betala av privata skulder på över 100 000 kronor, framgår det av uppgifter från Skatteverket.

Samtidigt har 5,6 miljoner kronor passerat bankkonton som kan knytas till NMR – utan att organisationen kan förklara var pengarna kommer från. 

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen utreds av Skatteverket för misstänkt skattefiffel.  

Nazistorganisationen saknar sedan en tid tillbaka ett eget bankkonto. Men det har NMR löst genom att sätta in organisationens pengar på kassören Jesper Anderssons bankkonton. De senaste åren har han haft åtminstone tio bankkonton, skriver Skatteverket i dokument som skickats in till Förvaltningsrätten i Falun. 

Expressen kan nu avslöja att Skatteverket har upptäckt inbetalningar på 5,6 miljoner kronor på NMR:s kassör Jesper Anderssons konton, inbetalningar som inte har fått någon förklaring.

”5,6 miljoner kan inte hänföras till honom”

Från 2015 till 2017 flyter det totalt in 7,6 miljoner kronor på Jesper Anderssons bankkonton. 700 000 kronor är från hans arbetsgivare, och 1,2 miljoner kronor från Anderssons enskilda postorderverksamhet. 

"Övriga 5,6 miljoner kronor som flyter in på kontot kan inte utifrån Anderssons uppgifter hänföras till honom", skriver Skatteverket.

Skatteverket noterar flera tveksamma överföringar mellan Jesper Anderssons bankkonton: 

Under 2016 görs det insättningar från NMR:s "Fånghjälpen" på totalt cirka 200 000 kronor till av Jesper Anderssons bankkonton. Från samma konto gör Andersson samma år utbetalningar till sitt privata skattekonto på 33 000 kronor.

Från ett av Anderssons konton, dit nazisternas propagandaorgan Nordfronts prenumeranter kan göra insättningar, görs 2017 en överföring på 74 000 kronor till ett annat av Anderssons konton, för att därifrån betala Anderssons skatteskuld. 

Expressen har sökt Jesper Andersson, som inte vill kommentera ärendet.

Klas Lund utreds av Skatteverket

Skatteverket utreder dessutom den tidigare ledaren för nazistorganisationen, Klas Lund, eftersom han för inkomståren 2012 till 2016 inte redovisat några intäkter – samtidigt som han inte kunnat förklara hur han klarat sina privata levnadskostnader. 

Enligt Skatteverkets utredning står den tidigare nazistledaren Klas Lund som ordförande för propagandaorganet Nordfront.

I höstas rapporterade SvD och Aftonbladet, i en gemensam granskning, att just Klas Lund, enligt uppgift till tidningarna, hade fått utbetalningar från nazistorganisationen, som han därefter inte redovisat till Skatteverket.

Expressen har sökt Klas Lund för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!