Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NMR-sympatisören försökte stoppa polisen vid protesten

Joel Hagberg, 26, med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, deltog i söndagens demonstration mot coronarestriktionerna.
Nazistsympatisören Joel Hagberg var aktiv i den grupp som fysiskt försökte hindra polisen från att avlägsna personer vid söndagens demonstration.
Foto: Expo/Jonathan Leman
Joel Hagberg deltog i demonstrationen ända tills den skingrades efter klockan 16 på söndagen.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Joel Hagberg, 26, med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, deltog i söndagens demonstration mot coronarestriktionerna.

Hagberg ingick i den grupp som gjorde fysiskt motstånd när polisen avlägsnade demonstranter, kan Expressen berätta i samarbete med den antirasistiska tidningen Expo.

På nationaldagen hölls den fjärde i raden av demonstrationer mot de svenska coronarestriktionerna i Stockholm. Demonstrationståget började vid Berzelii park och gick genom Östermalm till Gärdet, där bland andra arrangören Filip Sjöström höll tal och ledde allsång.

På skyltar och plakat förde demonstranter fram diverse konspirationsteoretiska budskap. Coronavaccinen påstås vara ”mord”, medierna kallas för det ”verkliga viruset” och polisen påstås vara ett ”politiskt redskap”.

Max antal deltagare i allmänna sammankomster utomhus är från den 1 juni 100 personer. Eftersom deltagarna i demonstrationen med råge översteg 100 beslutade polisen att upplösa den allmänna sammankomsten.

Men liksom vid tidigare demonstrationstillfällen verkställde polisen inte beslutet genom att fysiskt skingra hela folkmassan. I stället avlägsnades demonstranter en och en.

Det gick mestadels lugnt till, men vid ett tillfälle på Gärdet gjorde en grupp demonstranter motstånd mot polisens avlägsnanden – och stämningen blev rejält hätsk.

Nazistsympatisör bland demonstranterna

En som aktivt försökte hålla kvar en demonstrant som polisen ville avlägsna var Joel Hagberg, 26, från Stockholm, kan Expressen berätta i samarbete med Expo.

Den 1 maj deltog Joel Hagberg i Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter, då medlemmar genomförde banderollaktioner och körde runt i bilar med högtalare och spelade upp ledaren Simon Lindbergs tal.

Hagberg dömdes förra året för misshandel. Sommaren 2019 blev han så arg på sin granne, som han upplevde som störande, att han gick upp till honom och slog ner honom. Han erkände misshandeln och fick villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Expressen har sökt Joel Hagberg. Han hälsar via en anhörig att han inte är intresserad av att tala med tidningen.

Utöver Hagberg deltog personer från en rad andra högerextrema organisationer, enligt Expo, däribland Alternativ för Sverige, Det fria Sverige och Education4future.

Joel Hagberg deltog i en grupp som trängde ihop sig tätt och höll emot när polisen skulle avlägsna personer.
Foto: Expo/Jonathan Leman

Arrangören Filip Sjöström: Lägger oss inte i

Arrangören Filip Sjöström, 31, är nöjd med söndagens demonstration och tycker att man uppnådde sina syften. Han ser inga problem med att en person med nazistsympatier deltog i demonstrationståget.

– Kommer man till våra sammankomster med goda intentioner, att man inte kommer dit för att ställa till med bråk och hata, utan att man står bakom vårt budskap, så lägger vi oss inte i vad man har gjort innan.

Det känns okej att ha med folk som tycker att människor har olika värde beroende på vilken ras de tillhör?

– Jag kan inte uttala mig om det faktiskt.

Filip Sjöström fördes bort av civilklädda poliser i samband med att demonstrationen skingrades vid 16-tiden på söndagen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Filip Sjöström och övriga arrangörerna av demonstrationerna mot coronarestriktionerna har inte själva några kopplingar till nazism eller högerextremism. Men tidningen Expo har tidigare uppmärksammat att de inte har markerat mot nazistiska åsiktsyttringar i sina kanaler.

Den 11 februari, alltså några veckor före den första demonstrationen, skrev en NMR-aktivist i arrangörernas grupp Telegram:

”JUDE-makten och demokratin måste krossas och ersättas med nationalsocialismen som betyder FOLKGEMENSKAP!”

Filip Sjöström svarade då:

”Tack Anders. Ordet demokrati tål att diskuteras. Vi ska skapa någonting nytt och bättre.”

I ett senare inlägg på Facebook förklarade Filip Sjöström att han inte förstod att NMR-aktivisten förespråkade nationalsocialism och att han definitivt inte står bakom den ideologin.

Två personer greps under söndagens demonstration för våldsamt motstånd och tre personer delgavs misstanke om brott mot ordningslagen i samband med demonstrationen.

Försvarar motståndet mot polisen

Filip Sjöström tar inte avstånd från att demonstranter fysiskt försökte stoppa polisen från att avlägsna deltagare i söndagens demonstration.

– Vi ville ju att polisen inte skulle dyka upp i dag. Det är väl svaret på frågan. Vad gjorde polisen där? Hade deras ingripande någon större effekt eller var det bara för att visa att de gör sitt jobb? 

Om man ogillar en polisinsats, har man rätt att fysiskt sätta sig till motvärn då?

– Ja, om man upplever att man är attackerad av polisen och att polisen gör fel, vilket jag står bakom till 100 procent att de gör, så absolut.

Samuel Andreasson var en av de personer som avlägsnades av polisen.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Erik-Stefan Årsjok Sagelind.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Demonstration mot Sveriges coronarestriktioner under söndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.