Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NMR söker tillstånd att demonstrera i Almedalen

Det här är Nordiska motståndsrörelsen.
NMR-anhängaren Patrick Christensson har gjort en egen ansökan till polisen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressen kan nu berätta att Nordiska motståndsrörelsen försöker komma in i Almedalen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Förra året uppstod tumult kring NMR i Almedalen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har inte ansökt formellt om att få demonstrera i Almedalen.

Nu kan Expressen avslöja att NMR-aktivisten Patrick Christensson gjort en egen ansökan till polisen.

Han vill ha en plats för att ordna ett torgmöte där tal om ”viktiga samhällsproblem och ickekonventionella lösningar” ska hållas.

Tumult uppstod kring nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen förra året.

Fem nazister anhölls misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha skrikit ”sieg heil” och vid tre olika tillfällen slogs kvinnor till marken av NMR-anhängare.

En visade en prideflagga och konfronterade en NMR-anhängare – då knuffades hon till marken.

En annan kvinna visade också upp en prideflagga och skrek ”inga nazister på våra gator” – då knuffades hon och blev slagen, har hon berättat.

En tredje kvinna drogs till marken när NMR-anhängare slet tag i en banderoll.

”Polisen har inte gett NMR tillstånd”

RFSL har sen tidigare meddelat att de inte kommer vara på plats i Almedalen 2019 på grund av att deras medlemmar fått ta emot hot och hat från NMR.

– Vi vill tydligt markera mot den tolerans mot intolerans och hat som vi ser i rådande praxis. Vi menar att det i Sverige finns en lagstiftning som bland annat polisen borde använda för att begränsa möjligheten till nazistisk organisering, sa RFSL Gotlands ordförande Eric Fugeläng då till helagotland.se.

Hittills har Nordiska motståndsrörelsen inte ansökt om att få demonstrera eller visa upp sig i Almedalen, enligt polisen.

– Polisen har inte gett Nordiska motståndsrörelsen tillstånd i Almedalen. Vad jag vet har inte NMR lämnat in någon ansökan från organisationen formellt, säger Carina Skagerlind, pressansvarig för polisens Almedalskommendering.

Nazisten Patrick Christensson har ansökt

Men nu kan Expressen berätta att Nordiska motståndsrörelsen visst försöker komma in i Almedalen.

Expressen har tagit del av en ansökan om allmän sammankomst och begagnande av offentlig plats, inskickad av en Patrick Christensson.

Han är nazist och dömdes för våldsamt upplopp efter Kärrtorpskravallerna 2013. Han medverkar också återkommande i den nazistiska podcasten ”Mer än ord” på NMR:s hemsida Nordfront.

Ansökan diariefördes den 19 juni och gäller den 2 juli, då Christensson vill ha tillgång till Hamnplan i Visby mellan klockan 16 och 19. I fältet där sammankomstens ändamål ska framgå skriver han:

”Torgmöte med tal om viktiga samhällsproblem och ickekonventionella lösningar.”

På torsdagen uppger Björn Knutsson, gruppchef vid polisens tillståndsenhet i Stockholm, att Christensson varken fått sin ansökan beviljad eller avslagen.

40-tal nazister attackerade polisen

61 personer – både nazister och motdemonstranter – frihetsberövades efter tumult i Kungälv på första maj i år. Bland annat anhölls en nazist misstänkt för att ha sparkat en polis i ansiktet.

I januari 2016 gick ett 40-tal nazister till attack mot polisen i samband med en – icke tillståndsgiven – demonstration vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. 38 personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. Hittills har sex nazister dömds för brott efter angreppet.

Det är bara två av alla tillfällen då tumult brutit ut i samband med NMR-demonstrationer.

Expressen har sökt Pär Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelsen, om Almedalenansökan.

Expressen har varit i kontakt med Patrick Christensson som bett om att få återkomma senare. Det har han inte gjort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.