Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NMR skulle marschera – fick bara tal och kaffe

Nazisternas uteblivna marsch skulle ses som en protest mot att de för polisen inte fick gå den väg som de först ansökt om.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
De som ville ta gratis klistermärken och dricka en kopp kaffe och äta en macka i stället för att marschera.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
En motdemonstration hölls i närheten av NMR-demonstrationen.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
En motdemonstration hölls i närheten av NMR-demonstrationen.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen valde att inte gå sin marsch i centrala Stockholm på lördagen – och skyllde på polisen.

Bland nazisterna fanns flera våldsbrottslingar och en mördare.

– Jag är här för att jag vill att man ska sluta att ge tillstånd till våldsverkande organisationer, säger Förintelseöverlevaren Hédi Fried, som fanns bland motdemonstranterna.

Strax efter klockan 12 dök nazistiska Nordiska motståndsrörelsen upp på Kungsholmstorg i centrala Stockholm. Enligt polistillstånden skulle deras marsch gå en runda på Kungsholmen för att sedan återvända till startplatsen. 

Men direkt meddelade nazisterna att de inte skulle marschera utan stå kvar och hålla sina tal på Kungsholmstorg. När Expressen pratade med Pär Sjögren, som ingår i NMR:s ledning och som var ansvarig arrangör för demonstrationen, sa han att polisen tvingat dem till det genom sitt agerande.

Nazisternas uteblivna marsch skulle i stället ses som en protest mot att de för polisen inte fick gå den väg som de först ansökt om - längsmed Sveavägen och bort till Mynttorget där riksdagen ligger.

Klistermärken, kaffe och en macka

De ditresta nazisterna - där många kom från Dalarna, Västsverige och Sydsverige - fick inte heller gå på någon efterfest. Den hade NMR också ställt in. I stället fick de som ville ta gratis klistermärken och dricka en kopp kaffe och äta en macka.

NMR-ledaren Simon Lindberg talar vid NMR-demonstrationen på Kungsholmstorg i Stockholm på lördagen.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

På Kungsholmstorg hölls tal från flera ledande NMR:are som Fredrik Vejdeland, Simon Lindberg och Pär Öberg. Från scenen kallades riksdagspartiernas partiledare för "folkförrädare", liksom några andra politiker som Birgitta Ohlsson, Peter Hultqvist och Cecilia Malmström.

Alice Bah Kuhnke, Heidi Fried och Linnea Claeson var på plats för att protestera mot NMR-demonstrationen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT NYHETSBYRÅN

Bland motdemonstranterna fanns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, som vill ge polisen ökade möjligheter att sätta stopp för nazistdemonstrationer:

– Från Miljöpartiets sida så vill vi också att ordningslagen skärps så att polisen får ett bättre verktyg att säga nej utifrån.

Protester mot NMR

Liberalernas partiledare Jan Björklund protesterade också:

– I en demokrati så är det tillåtet att hysa även djupt avskyvärda åsikter och vi har demonstrationsfrihet i Sverige, men det betyder inte att ett litet gäng nazister ska få blockera hela innerstan. Det är orimligt. De kan få tillstånd att demonstrera ute på något gärde någonstans, men det här är orimligt.

Även oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) fanns på plats: 

– NMR:s och andra extremisters mål är inte att delta i det demokratiska samtalet utan tvärtom att tysta det. Resultatet blir att butiksinnehavare har tvingats bomma igen sina butiker och att många kungsholmsbor har avstått från att gå ut överhuvudtaget, än mindre ta del av demokratiska samtal inför de val som stundar om bara två veckor, säger hon. 


Liberalernas Jan Björklund med partikollegor på plats inför NMR-demonstrationen på Kungsholmstorg i Stockholm.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Demonstrationen är ett led i NMR:s valkampanj - de ställer upp i riksdagsvalet och i kommunvalen i Boden, Ludvika och Kungälv. Samtidigt som de församlade nazisterna uppmanades att rösta på NMR så skanderade talarna också om att göra revolution.

Nazistisk mördare

Expressen har tidigare berättat att en stor del av de nazister som ställer upp i riksdagsvalet för NMR är våldsbrottsdömda. Där finns exempelvis NMR-ledaren Simon Lindberg, Jimmy Andersson och Emil Hagberg - som alla tre syntes på demonstrationen på Kungsholmstorg. 

Jimmy Andersson, Emil Hagberg och Simon Lindberg är alla tre våldsdömda.
Foto: HENRIK JANSSON/POLISEN/FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

På Kungsholmstorg fanns också den dömde mördaren Rami Joukanen - som dömdes för att under tortyrliknande former ha slagit ihjäl en handikappad man 2007.

Rami Joukanen dömdes för mord 2007. På lördagen var han på plats på Kungsholmen.

På grund av missnöjet med platsen för demonstrationen har NMR ansökt om tillstånd att få genomföra ytterligare en demonstration i Stockholm redan nästa helg.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.