Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NMR-nazisterna som står inför rätta

Peter Holm, aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, hade flera vapen och kartlade två journalister.
Foto: Fredrik Persson
Linus Edberg Vosthenko åtalas för grov hets mot folkgrupp. Han misstänks ha satt upp en banderoll med hakkors med en Hitlerhyllning.
Foto: POLISEN
Julius Blomberg åtalas för grov hets mot folkgrupp. Han misstänks ha satt upp en banderoll med hakkors med en Hitlerhyllning.
Foto: Alex Ljungdahl
Edgar Mizera ska enligt åklagaren ha publicerat en bild när han gör en Hitlerhälsning framför en hakkorsflagga och skrivit ”Sieg Heil”.
Foto: Polisen

På fredagen avslutades rättegången mot nazisten Peter Holm, som bland annat misstänks för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Han medgav innehav av ammunition men nekade till alla brottsanklagelser.

Utöver det är ytterligare tre män från nazistiska NMR åtalade för hets mot folkgrupp.

På lördagen håller andra NMR-anhängare en stor demonstration i Stockholm.

Peter Holm, 48, från Sundsvall ska enligt åklagaren ha tillverkat rörvapen och tillbehör och haft en störningssändare utan att vara berättigad till det.

Enligt Säkerhetspolisen ska han ha haft en ”framträdande och drivande roll” inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och arbetat med att rekrytera nya medlemmar.

– Han har förvarat ett stort antal vapen och andra föremål och vi menar att det handlar om förberedelse för att döda eller skada andra personer, säger kammaråklagare Marie Reutne.

Han nekar till brott

Nazisten Peter Holm medger via sin advokat innehav av ammunition men förnekar i övrigt alla anklagelser.

I hans hem hittades bland annat en attachéväska med en anordning för att avfyra en pistol från väskans utsida. En pistol, som han hade licens för, passade i väskan. 

Enligt honom hade han tidigare haft en firma och tillverkat väskan för en filminspelning men att den aldrig hämtades och beskriver sig som ”en skrotsamlare” som arbetat på en cykelverkstad. Han hävdar vidare att han lånat störningssändaren och är tekniskt intresserad av vapen och radiokommunikation. 

Mannens advokat Mikael Westerlund.
Foto: Advokatfirman de Basso

På en hårddisk fanns en lista med två journalister samt en lista på svenska judar, enligt SVT. Peter Holm hävdar att det inte är han som har skapat dem och att han inte har något emot journalister.

– Vi har haft en hel del invändningar utifrån åklagarens slutsatser men också haft vissa invändningar mot att man inte kan vara så säker i de tekniska slutsatserna i vissa delar av materialet. Nu är det upp till tingsrätten att pröva det här, säger hans advokat Mikael Westerlund.

Dom meddelas den 5 september.

Flera NMR-medlemmar misstänkta

Utöver det har ytterligare två NMR-medlemmar, Julius Blomberg, 29, och Linus Edberg Vosthenko, 24, åtalats för grov hets mot folkgrupp. De misstänks ha satt upp en banderoll med hakkors med en Hitlerhyllning vid Fredhällstunneln i Stockholm den 20 april i fjol. En film från händelsen spreds sedan på Youtube. Båda är tidigare dömda för flera brott relaterade till NMR.

Linus Edberg Vosthenko är också åtalad för hets mot folkgrupp tillsammans med Edgar Mizera, 28, också han medlem i NMR. De ska enligt åtalet ha gjort Hitlerhälsningar efter ett fotbollsderby i Stockholm den 10 september i fjol. 

Edgar Mizera är åtalad för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp. På det ryska sociala nätverket VK ska han enligt åklagaren ha publicerat en bild när han gör en Hitlerhälsning framför en hakkorsflagga och skrivit ”Sieg Heil”. 

Samtliga nekar till alla anklagelser. Expressen har sökt Mizeras advokat Emelie Righammar.

– Jag har inga kommentarer, säger Johan Åkermark, advokat till Linus Edberg Vosthenko.

Under lördagen har NMR har fått tillstånd till torgmöte och demonstration på Kungsholmen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.