Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NMR-nazist misstänks ha ofredat kvinnliga debattörer

NMR-nazisten Anders Jonsson misstänks ha skickat hundratals meddelanden med grov antisemitism och nazistpropaganda till flera debattörer.
Nazisten Anders Jonsson, i keps och solglasögon, under politikerveckan i Almedalen 2018.Foto: ALEX LJUNGDAHL

NMR-nazisten Anders Jonsson, 54, misstänks ha skickat hundratals meddelanden med grov antisemitism och nazistpropaganda till opinionsbildarna Helle Klein, Maria Ripenberg och Anne Ramberg.

På måndagen hölls rättegången mot Jonsson som åtalats för ofredanden och för att ha spridit nazistpropaganda på nätet. 

Nazisten valde att inte dyka upp i tingsrätten.

– Det har varit väldigt jobbigt för det är en nazist som bor i Sundbyberg. När stöter man på honom på gatan och när sitter han på tunnelbanan?, säger Helle Klein.

För Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, började trakasserierna dagen efter SVT:s ”Uppdrag granskning” gjort ett program om våldtäkter och förövarnas nationalitet i augusti 2018. Hon hade på Twitter hållit med om invändningar mot programmet vilket ledde till uppmärksamhet i högerextrema kretsar. Då började också mängder med sms trilla in från ett och samma nummer - som kopplades till NMR-nazisten Anders Jonsson från Sundbyberg.

En knapp månad senare, när Klein var på polisförhör, hade hon tagit emot cirka 230 meddelanden - med NMR-propaganda, grov antisemitism och bilder på skändade kvinnor - från samma avsändare.

– Det var väldigt kusligt. Jag har tyvärr fått utstå väldigt mycket hat och hot genom åren för att jag befinner mig i offentligheten men då är det ofta anonyma kommentarer i sociala medier. Här kom det som sms, det blir mycket närmare. Det kommer rätt in i ens telefon, säger Klein och fortsätter:

– Det kom otroligt punktligt. Det kom morgon, middag, kväll - flera sms åt gången som ofta bestod av bilder och texter där budskapet hela tiden var att judarna är ett pack, judarna ska förintas.

Ett sms som Helle Klein fick från mobilen som åklagaren kopplar till nazisten Anders Jonsson.Foto: Polisen
NMR-nazisten Anders Jonsson.Foto: Polisen

Klein kallades ”förbrytare”

Klein hade då året innan också förekommit på ett plakat i NMR:s stora demonstration i Göteborg där hon pekades ut som ”förbrytare”. De intensiva och ihärdiga meddelandena hösten 2018 ledde till att hennes säkerhetsavdelning tyckte att hon behövde livvakter - vilket Expressen berättat om tidigare

Du är skribent, chefredaktör och opinionsbildare - har du påverkats i de rollerna av att utsättas för sånt här?

– Det gör man för jag vill fortsätta vara människa. Då blir man påverkad. Vissa perioder har man undrat hur länge man ska orka, är det värt det här? Samtidigt har jag en obändig vilja att inte ge mig inför det här nazistiska hotet och rasismen. Det driver mig att fortsätta, säger Klein.

Helle Klein.

TV: David Baas: ”Han skickade sms i väldigt stor omfattning”

Rättegång mot NMR-nazisten inleds i dag.

Anne Ramberg: ”Dessa patetiska figurer”

Men Klein var inte ensam om att få sådana meddelanden. I februari förra året fick Maria Ripenberg, författare och vid tillfället ledarskribent på UNT i Uppsala, ta emot meddelanden från samme avsändare. Ripenberg har skrivit många artiklar om rasism och har fått hot och hat tidigare.

– Man måste se det här i en större kontext. Det är både ett hot mot individer och ett hot mot oss allihopa eftersom de vill försöka montera ned öppenheten och modet att granska och yttra sig, säger hon.

Författaren och tidigare ledarskribenten Maria Ripenberg, som nyligen gav ut boken Historiens vita fläckar: om rasismens rötter i Sverige.Foto: Appell förlag

En tredje kvinna som också blev utsatt var Anne Ramberg, som fram till förra året var generalsekreterare för advokatsamfundet. Under 2018 tog hon också emot meddelanden från samma nummer som Klein och Ripenberg. Ramberg skriver till Expressen:

”Detta utmärker sig pga den hänsynslösa nazistretoriken. Min roll påverkades inte. Möjligen fann jag det extra angeläget att ta varje tillfälle att reagera när NMR får utrymme. Jag anser det angeläget att inte ge vika för dessa patetiska figurer med sin vidriga rasism och hets mot judar. Nazister ska inte få påverka det demokratiska samtalet. Därför är det angeläget att dessa lagförs.”

Anne Ramberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Spred hakkors i sociala medier

Helle Klein tror inte att det är en slump att samtliga målsäganden är kvinnor:

– Det är så tydligt att i det här högerextrema hatet så går kvinnohatet igen hela tiden. Det är väldigt tidstypiskt att vi är tre kvinnor, säger hon.

I somras åtalades Anders Jonsson för ofredande av Klein, Ripenberg och Ramberg.  Dessutom så åtalas han också för hets mot folkgrupp där åklagaren lyft fram arton inlägg på Jonssons sida på VK, en rysk motsvarighet till Facebook. I VK-inläggen sprids hakkors, Hitlerbilder och annan antisemitisk propaganda. 

Från samma VK-konto uppmanar Jonsson också andra att söka upp politiker, som han kallar ”folkförrädarna”, för att man ska säga hur mycket man hatar dem:

”Alla folkförrädare (kan vara politiker eller tjänstemän) måste få känna på hur hatade dom är. Det är bra för dem. Dom tror dom lever i skyddat bo och att svensken är tämjd, men det är vi så faan heller. Dom ska då se dom jävlarna!”

Han tillägger:

”Skulle någon mot förmodan bli aggressiv (vilket inte hänt mig) så är det bara att försvara sig…hårt.”

Inlägg på NMR-nazisten Anders Jonssons sida på VK.Foto: Polisen
Ett inlägg på Anders Jonssons sida på VK.Foto: Polisen

Nazistens svar: ”Gå och häng dig”

På måndagen, när rättegången skulle hållas i Solna tingsrätt, så dök Jonsson inte upp. Tingsrätten valde att trots det genomföra rättegången.

– Psykologiskt hade jag velat se honom i ögonen även om det hade känts lite märkligt och läskigt. Men jag är väldigt glad för att rätten bestämde sig för att köra rättegången för det hade varit så frustrerande att fortsätta denna väntan som har pågått ett och ett halvt år för mig, säger Helle Klein.

Jonssons advokat Bo Klasén sa under rättegången att det var ”otillfredsställande” att målet avgjordes utan Jonssons närvaro. 

Advokaten pekade också på att Jonsson, som i förhör nekat till brott, sagt att han inte skickat sms:en till kvinnorna trots att avsändarnumret kopplats till honom.

– Det är fullt möjligt att fejka sms, sa Klasén och fortsatte:

– Anders har inte gjort något påstående att så ska ha skett men han förnekar att han skickat de här sms:en.

Anders Jonsson har tidigare dömts för hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman, ringa brott. Inför rättegången skrev han i ett meddelande till Expressen:

”Gå och häng dig.. Och ta med dig JUDARNA som är dina uppdragsgivare.”

Expressen har sökt Anders Jonsson igen efter måndagens rättegång. Kammaråklagare Alexandra Bittner yrkade på sex månaders fängelse för honom. Domen kommer 27 januari.

NMR växer: ”Hot mot stora delar av samhället”

Expressens Federico Moreno har granskat den nazistiska verksamheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.