NMR-kopplad grupp demonstrerar utanför Judiska församlingen

Judiska församlingen i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Judiska Församlingens ordförande, Aron Verständig.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

En grupp som ska ha kopplingar till NMR har fått tillstånd att hålla demonstration under söndagseftermiddagen.

Samlingen kommer att ske vid Raoul Wallenbergs torg, som ligger strax intill Judiska församlingen.

– Det är definitivt väldigt extrema idéer och det finns ett samarbete med Nordiska Motståndsrörelsen, säger Jonathan Leman på tidnigen Expo. 

I morgon väntas en demonstration ske vid Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm. Det, efter att en privatperson beviljats tillstånd från polisen.

– Det finns en tillståndsgiven demonstration och det står att medborgare ska presentera sin syn på migrationspolitiken. Cirka hundra deltagare, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

På sin sajt har gruppen ”Stockholmare för ett Suveränt Sverige” skrivit att det är de som anordnar demonstrationen. Enligt tidningen Expo har gruppen kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Judiska församlingen: ”Vanhedrar Wallenberg”

Aron Verständig är ordförande i Judiska församlingen. Han är kritisk till att demonstrationen fått tillstånd att ske vid Raoul Wallenbergs torg, som ligger intill församlingens lokaler.

– Det är klart att vi har demonstrationsfrihet i Sverige, att även de som har vedervärdiga åsikter har rätt att demonstrera, säger Aron Verständig.

Han fortsätter:

– Men sedan tycker inte vi att det är så bra att det sker i närheten av judiska institutioner, och så tycker vi att det är olämpligt att ha det på den här platsen, vilket verkligen vanhedrar Wallenbergs namn. Det är en person som gav sitt liv för att slåss mot rasismen och fascismen.

Enligt polisen har myndigheten gjort en säkerhetsbedömning av demonstrationsansökan innan den beviljades. Utifrån den har man sedan planerat och anpassat sin närvaro.

– Det kommer att finnas polisbevakning där, säger Eva Nilsson.

En av talarna dömd för hets mot folkgrupp

Expressen har pratat med Jonathan Leman på Expo, som säger att Stockholmare för ett Suveränt Sverige har samverkat med Nordiska motståndsrörelsen genom att bland annat låta deras ledare och aktivister tala på deras manifestationer.

– NMR har i sin tur vid ett flertal tillfällen promotat Stockholm för ett suveränt Sveriges manifestationer via Nordfront. Inför morgondagens demonstration har NMR lagt upp en sändning med gruppens företrädare ”Annie” och de fyra talarna, om varför de håller sin manifestation.

Enligt Stockholmare för ett Suveränt Sverige är de som ska tala under söndagen Henrik Agerhäll, politisk vilde efter att han uteslutits från Sverigedemokraterna, gatukonstnären Dan Park, som flera gånger dömts för hets mot folkgrupp, Ny demokratis tidigare partiledare John Bouvin samt David Bergqvist, tidigare ordförande för SD i Nacka.

Expressen har varit i kontakt med arrangörerna som säger att de är partipolitisk obundna och verkar för återvandring.

– Det är definitivt väldigt extrema idéer och det finns ett samarbete med Nordiska Motståndsrörelsen, säger Jonathan Leman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.