Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NMR-kandidaterna åtalas för misshandel

Marcus Hansson åtalas för misshandel.
Foto: Polisen
Sebastian Elofsson åtalas för misshandel.
Foto: Polisen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) försökte nå framgångar i kommunvalet i flera av de sydsvenska kommunerna.

I Örkelljunga slutade det med att kandidaterna Sebastian Elofsson, 27, och Marcus Hansson, 33, greps för misshandel.

Nu åtalas båda för de misstänkta brotten, där en 16-årig flicka blev ett av offren.

Den misstänkta misshandeln inträffade i Örkelljunga dagen före valet.

Enligt åklagaren ådrog sig två personer fysiska skador, en 16-årig flicka och en man i 20-årsåldern.

– Båda behövde vård för sina skador, säger Cecilia Andersson, åklagare i fallet.

På onsdagen väckte hon åtal för misshandel mot både Sebastian Elofsson, 27, och Marcus Hansson, 33.

”Anföll ung flicka”

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning ska Marcus Hansson i ett av fallen ha anfallit en 16-årig flicka på gatan i Örkelljunga i norra Skåne.

Han har ”knuffat målsäganden så att hon fallit till marken och när hon legat på marken har han slagit henne med upprepade knytnävsslag i ansiktet och därefter sparkat henne i sidan av magen”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Enligt uppgifter misstänks angriparen ha använt boxningshandskar mot offret. Den 16-åriga flickan slogs blodig och fick skador på tänderna.

I det andra fallet ska den 16-åriga flickans pojkvän ha angripits av Sebastian Elofsson, enligt åklagarens påståenden. 

Den 22-årige pojkvännen ska ha misshandlats med en spark. Han blev även påkörd med en bil och fick sitt knä klämt mellan bilen och en lyktstolpe. Vid tillfället påstås Sebastian Elofsson ha suttit vid ratten.

Hoppades bli politiker

Sebastian Elofsson och Marcus Hansson kandiderade båda till valet i Örkelljunga. Inför valet hade de fått tillstånd att sätta upp valaffischer på orten.

Upprinnelsen till händelsen var att det unga paret uppehöll sig utanför Coop i Örkelljunga när de misstänkta anlände i bil.

På platsen kunde de se hur ett antal av valaffischerna låg slängda i en kundvagn.

NMR påstår på sin hemsida att de tagit del av ”icke-offentliga” uppgifter, och att det ”av allt att döma” var flera personer med ”starka kopplingar till AFA” i Örkelljunga. Inget i förundersökningen stöder den versionen. Paret anklagades direkt av NMR-företrädarna för att ha rivit ner plakaten, vilket de förnekat kännedom om. Enligt utredningens tidigare åklagare handlar det om:

– En grundlös anklagelse av allt att döma.

Fick 26 röster

Flera personer ska ha blivit vittnen till den misstänkta misshandeln och har också åberopats som vittnen vid rättegången.

Både Sebastian Elofsson och Marcus Hansson förnekar brottslig gärning.

De två NMR-männen samlade bara 26 röster i valet och blev inte invalda i fullmäktige. Båda har suttit häktade sedan händelsen.

Sebastian Elofsson uppger själv i förhör att han försökte lämna platsen i sin bil efter att ha utsatts för hot av 22-åringen och hans kompisar.

Rättegången är planerad att hållas på tisdag i nästa vecka i Helsingborgs tingsrätt.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod felaktigt att Sebastian Elofsson misstänktes ha anfallit den 16-åriga flickan. Korrekt är att de misstankarna riktades mot Marcus Hansson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.