Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NMR-grupp störde Libyen-demonstration

Demonstrationståget i Uppsala stördes när en grupp svartklädda NMR-medlemmar dök upp på platsen. Enligt vittnet Elina Pahnke var gruppen tidigt på plats och delade ut flygblad.Foto: IHSE/TT ADAM / IHSE/TT ADAM TT NYHETSBYRÅN

Medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen försökte avbryta en demonstration mot slavhandel i Libyen i Uppsala.

Gruppen separerades från demonstranterna av polis.

Tre personer anmälde att de blivit misshandlade.

– De sprang in i demonstranter och började slå mot folk, säger demonstranten Elina Pahnke.

Runt om i landet demonstrerades det på söndagen mot slavhandel i Libyen, bland annat på Sergels torg i Stockholm. Även på Stora torget i Uppsala samlades folk vid 13-tiden för att demonstrera.

Demonstrationståget i Uppsala stördes dock när en grupp svartklädda NMR-medlemmar dök upp.

– De stod där och delade ut flygblad. De var ett 30-tal personer och var väldigt konfrontativa och aggressiva. Sedan samlades demonstrationen och skulle börja gå, då sprang de in i demonstranter och började slå mot folk, säger Elina Pahnke.

NMR störde Libyen-demonstration 

NMR-medlemmarna separerades från demonstrationen av polis.

– De fick fortfarande stå kvar och skrika på demonstrationen. Det var väldigt obehagligt men vi hade många personer i demonstrationen så det kändes som att det ändå blev en fin demonstration, säger Elina Pahnke.

Enligt Pär Olsson, RLC-befäl vid Uppsalapolisen, frihetsberövades ingen i samband med motdemonstrationen. 

– Det var en icke-tillståndsgiven allmän sammankomst där man delade ut flygblad. Det var oroligt på platsen vid ett flertal tillfällen. De lämnade platsen frivilligt och vi följde dem ut ur stan. I nuläget har vi höjd beredskap i centrala Uppsala om något skulle hända igen, säger Pär Olsson.

Anmälde misshandel

En person anmälde sedan att han blir misshandlad då han konfronterat NMR-sympatisörer som tagit ett plakat från demonstrationen.

Strax före klockan 14.30 anmälde ytterligare två män att de blivit misshandlade vid en viadukt där Vaksalagatan går över E4. De hade plockat ner en banderoll med NRM:s symbol som satt uppsatt över vägen och var på väg därifrån när flera fordon dök upp. Flera personer hoppade ur bilarna och misshandlade männen, bland annat med pepparspray. 

Ett par minuter senare var polis på plats, men då hade fordonen försvunnit från platsen. Männen fördes till sjukhus för omplåstring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.