Demonstrationståget i Uppsala stördes när en grupp svartklädda NMR-medlemmar dök upp på platsen. Enligt vittnet Elina Pahnke var gruppen tidigt på plats och delade ut flygblad. Foto: IHSE/TT ADAM / IHSE/TT ADAM TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationståget i Uppsala stördes när en grupp svartklädda NMR-medlemmar dök upp på platsen. Enligt vittnet Elina Pahnke var gruppen tidigt på plats och delade ut flygblad. Foto: IHSE/TT ADAM / IHSE/TT ADAM TT NYHETSBYRÅN

NMR-grupp störde Libyen-demonstration

Publicerad

Medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen försökte avbryta en demonstration mot slavhandel i Libyen i Uppsala.

Gruppen separerades från demonstranterna av polis.

Tre personer anmälde att de blivit misshandlade.

– De sprang in i demonstranter och började slå mot folk, säger demonstranten Elina Pahnke.

Runt om i landet demonstrerades det på söndagen mot slavhandel i Libyen, bland annat på Sergels torg i Stockholm. Även på Stora torget i Uppsala samlades folk vid 13-tiden för att demonstrera.

Demonstrationståget i Uppsala stördes dock när en grupp svartklädda NMR-medlemmar dök upp.

– De stod där och delade ut flygblad. De var ett 30-tal personer och var väldigt konfrontativa och aggressiva. Sedan samlades demonstrationen och skulle börja gå, då sprang de in i demonstranter och började slå mot folk, säger Elina Pahnke.

NMR störde Libyen-demonstration 

NMR-medlemmarna separerades från demonstrationen av polis.

– De fick fortfarande stå kvar och skrika på demonstrationen. Det var väldigt obehagligt men vi hade många personer i demonstrationen så det kändes som att det ändå blev en fin demonstration, säger Elina Pahnke.

Enligt Pär Olsson, RLC-befäl vid Uppsalapolisen, frihetsberövades ingen i samband med motdemonstrationen. 

– Det var en icke-tillståndsgiven allmän sammankomst där man delade ut flygblad. Det var oroligt på platsen vid ett flertal tillfällen. De lämnade platsen frivilligt och vi följde dem ut ur stan. I nuläget har vi höjd beredskap i centrala Uppsala om något skulle hända igen, säger Pär Olsson.

Anmälde misshandel

En person anmälde sedan att han blir misshandlad då han konfronterat NMR-sympatisörer som tagit ett plakat från demonstrationen.

Strax före klockan 14.30 anmälde ytterligare två män att de blivit misshandlade vid en viadukt där Vaksalagatan går över E4. De hade plockat ner en banderoll med NRM:s symbol som satt uppsatt över vägen och var på väg därifrån när flera fordon dök upp. Flera personer hoppade ur bilarna och misshandlade männen, bland annat med pepparspray. 

Ett par minuter senare var polis på plats, men då hade fordonen försvunnit från platsen. Männen fördes till sjukhus för omplåstring.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag