Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nioåringen kan aldrig få barn – efter sjukhusets misstag

När en rutininventering av frystankarna skulle göras på Karolinska universitetssjukhuset brast säkerhetskontrollen.Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Flickans äggstocksvävnad förvarades infryst på sjukhuset för att hon skulle ha en chans att få barn. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Flickans äggstocksvävnad förvarades infryst på sjukhuset för att hon skulle ha en chans att få barn. 

Men efter att sjukhuspersonalen matat in hennes personnummer fel så slängdes vävnaden. 

– Det är så märkligt att det kan hända, att man kan missa så enkla kontroller, säger flickans pappa.

Nioåringen gjorde som liten ett planerat kirurgiskt ingrepp där båda äggstockarna togs bort. I samband med det fryste man in hennes äggstocksvävnad – för att ge henne en chans att kunna skaffa barn som äldre. 

När en rutininventering av frystankarna skulle göras på Karolinska universitetssjukhuset brast säkerhetskontrollen. I stället för att mata in flickans tolv siffror i personnumret, matades alla utom de två första in. Flickans personnummer tolkades då som att hon var född på 1900-talet i stället för 2000-talet.

I systemet såg det därför ut som hon var 109 år och avliden – och nioåringens prover slängdes. 

Proverna ska efter första kontrollen dubbelkollas av en embryolog – något som inte heller gjordes. Misstaget upptäcktes direkt efteråt, men då var det för sent. Exakt samma misstag drabbade också ytterligare en patient, vilket går att läsa i en Lex Maria-anmälan från Karolinska Universitetssjukhuset.

– Det är så märkligt att det kan hända, att man kan missa så enkla kontroller, säger nioåringens pappa. 

Flickan fick beskedet av läkare

Nioåringens familj har anmält händelsen till IVO, som i sitt beslut slår fast att hanteringen av äggstocksvävnaden har brustit och att vårdgivaren har brustit i sitt ansvar att kontrollera verksamheten.  

– Det är jobbigt. Vi försöker hålla oss positiva, men det känns som att de definitivt tog bort en möjlighet att få barn. 

Familjen riktar också kritik mot hur de fick beskedet. Där menar dock IVO att läkaren berättade för nioåringen och föräldern på ett adekvat vis.

”Jag vet inte varför ett barn ska få höra det så”

Nioåringens pappa berättar att de fick en kallelse hem, där det inte stod vad mötet skulle innebära. 

–  Vi tänkte att det var en uppföljning och förstod att det hade med nedfrysningen att göra, men visste inte vad det skulle handla om. På mötet säger de att de har dåliga nyheter och ger oss bara beskedet rakt ut. Jag vet inte varför ett barn ska få höra det så, jag tycker man ska berätta lite mer pedagogiskt. 

– Min fru var med min dotter, och de stormade ut ur rummet. Men det är svårt att säga hur mycket en nioåring förstår. Barn kan inte riktigt ta till sig sådant som ligger så långt fram. 

Pappan tycker att informationen hade kunnat ges på ett mer pedagogiskt vis. 

– Hade vi vetat vad det skulle handla om hade vi inte tagit med vår dotter till mötet, utan berättat själva för henne hemma.

 

LÄS ÄVEN: Nya beskedet från rätten – stoppar Madsens krav

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.