Donald Trump höll under onsdagen sin första presskonferens sedan valet i november. Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump höll under onsdagen sin första presskonferens sedan valet i november. Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump höll under onsdagen sin första presskonferens sedan valet i november. Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump med sin tillträdande vicepresident Mike Pence. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump med sin tillträdande vicepresident Mike Pence. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump med sin tillträdande vicepresident Mike Pence. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Nio viktigaste svaren från Donald Trump

Publicerad

LONDON. Donald Trump höll under onsdagen sin första presskonferens sedan han valdes till ny president.

Här är vad han sade om flera av de viktigaste frågorna som kom upp.

✓ Muren mot Mexiko

Donald Trump uppgav under presskonferensen att han vill inleda bygget av muren mellan USA och Mexiko omedelbart. Han uppgav även att förhandlingar med Mexiko om hur muren ska finansieras ska initieras så fort han har tillträtt. Mike Pence, vice president efter 20 januari, leder arbetet med att få till nödvändiga tillstånd.

Mexikos regering har sagt upprepade gånger att de inte kommer att betala för någon mur och att de inte är beredda att förhandla.

– Mexiko kommer att ersätta oss på något sätt, uppgav Trump.

 

✓ Relationen till Putin

Trump uppgav att han kommer att förbättra USA:s "fruktansvärda" relation till Vladimir Putin och Ryssland.

– Om Putin gillar Donald Trump, då kan ni gissa, det kallas för en tillgång och inte belastning.

Han kunde dock inte garantera om han skulle komma överens med den ryske presidenten.

– Jag hoppas det, men det finns en risk att jag inte gör det.

Donald Trump kunde inte garantera att han och Vladimir Putin kommer att komma överens.Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

✓ Om läkemedelsindustrin

Trump öppnade oväntat för att kunna göra det möjligt för regeringen att förhandla kring läkemedelspriserna. Liknande krav har ställts tidigare från det andra politiska lägret, men skulle innebära en helomvändning för republikanerna om Trump gör det till en del av sin sjukvårdspolitik. Höga priser på läkemedel har gjort sjukvård i USA till en av de dyraste i världen.

 

✓ Sina skatter och deklarationer

Trumps ovilja att göra sina skattedeklarationer offentliga blev fortsatt en omdiskuterad fråga på dagens presskonferens. En reporter frågade om hans deklarationer varpå Trump svarade:

– Jag släpper inte mina deklarationer därför att, som du vet, är de under granskning. Du är den enda reportern som bryr dig om mina deklarationer. Jag tror inte att andra bryr sig, jag tror att du bryr dig.

 

✓ Om föregångarens vårdreform Obamacare

Donald Trump har kallat Barack Obamas vårdreform för en katastrof och fick frågor om hur han tänker förändra det amerikanska vårdförsäkringssystemet. Han meddelade under presskonferensen att republikanerna kommer att lägga fram förslag för att ersätta Obamacare så fort hans föreslagna hälsominister Tom Price har blivit klar för jobbet. Samtidigt kommer lagstiftning för att upphäva Obamacare att läggas fram.

– Det kommer att bli upphäva och ersätta. Det kommer ske huvudsakligen samtidigt. Kanske samma dag, det kan bli under samma timme, säger Trump.

 

✓ Om 20 januari – dagen då han svärs in som USA:s nye president

Trump förklarade att han såg fram emot dagen då han svärs in.

– Vi kommer att ha en väldigt elegant dag. Den 20:e kommer att bli något väldigt speciellt, väldigt vackert.

 

✓ Rysslands påstådda hackning vid valet

Trump uppgav för första gången att han tror på uppgifterna att det var Ryssland som låg bakom hackningen av uppgifter som syftade till att påverka utgången i det amerikanska valet. Han underströk samtidigt att Ryssland inte är det enda landet som gjort så och att det demokratiska partiet, som drabbade i det här fallet, hade varit öppet för att hackare skulle kunna ta sig in.

På frågan om vad Trump har för budskap till Putin när det gäller hackningen svarade han:

– Han borde inte göra det. Han kommer inte att göra det. Ryssland kommer att ha mycket större respekt för vårt land när jag leder det än när andra har varit i ledningen.

 

✓ Den påstådda hemliga ryska rapporten kring hans person

Trump säger att rapporten, som uppgavs innehålla skadliga uppgifter kring hans ekonomi och person, kan ha släppts av vem som helst. Han sa även att det kanske till och med var säkerhetstjänsterna. Han tackade samtidigt de nyhetsbolag som inte hade publicerat rapporten.

– Jag vill tacka många nyhetsorganisationer. Jag har stor respekt för nyheter och pressfrihet och allt det där, sa Trump.

 

✓ Uppgifterna att han anlitat prostituerade för att kissa i en säng som Obama sovit i

Trump gick i samband med frågan kring det som i den engelskspråkiga pressen har fått det skämtsamma namnet “Watersportgate” till angrepp mot säkerhetstjänsterna.

– Jag tycker att det var skamligt av säkerhetstjänsterna att släppa ut information som visade sig vara falsk och fejkad. Det är något som Nazi-Tyskland skulle ha gjort. Det är skamligt.

Han fortsatte med att understryka att han känner till att han kan vara filmad när som helst.

– Jag är en ganska högt uppsatt person, inte sant!? Jag är omgärdad av livvakter, omgärdad av folk och jag säger alltid till dem… på ditt hotellrum och var du än går kan det finnas kameror. I de rummen har du kameror på de mest konstiga platser… Du måste vara försiktig annars kommer du att få se dig själv på tv på natten. Jag säger detta till folk hela tiden.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag