Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nio vänsterpartister: Sjöstedt har svikit oss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nio ungdomar från Vänsterpartiets ungdomsförbund riktar nu hård kritik mot partiledaren Jonas Sjöstedt.

Nio ungdomar från Vänsterpartiets ungdomsförbund riktar nu hård kritik mot partiledaren Jonas Sjöstedt:

"Jonas Sjöstedt har svikit oss som behöver AFA och RF för att känna oss trygga", skriver de i en debattartikel på Nyheter24.se - och berömmer "kamrater från Antifascistisk Aktion och Revolutionära fronten".

– Vänsterpartister sysslar inte med politiskt våld. Då hör man inte hemma i Vänsterpartiet, svarade Jonas Sjöstedt efter dagens partiledardebatt i riksdagen.

Samtidigt som partiledardebatten inför EU-valet pågick i riksdagen avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt mot åtta åtalade från vänsterextrema Revolutionära fronten, RF. De misstänks för flera våldsbrott och attentat.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har tidigare varit tydlig i sitt avståndstagande och försvarat uteslutningar av partimedlemmar som ställt sig bakom AFA och RF.

Därför ifrågasätts han nu av nio ungdomar från Ung Vänster, bland dem klubbstyrelseledamöter från Örebro, Uppsala, Västmanland och Blekinge.

Sjöstedt anklagas för härskartekniker

I en debattartikel som publiceras på Nyheter24.se skriver de bland annat:

"Genom att aktivt ta avstånd från dessa organisationer, tar man avstånd från det lilla skydd som möjliggör för oss aktivister att fortsatt bedriva vår kamp för feminism och socialism."

Ungdomarna anklagar honom samtidigt för härskartekniker "i sitt försök att göra konflikten i Ung Vänster samt synen på antifascistiskt självförsvar till en grabbgrej."

"Vi människor är och kommer alltid att vara produkter av vår omgivning. Jonas Sjöstedt som både är man, vit, medelålders, politiker, boende på Östermalm och i beskydd av SÄPO, är givetvis inget undantag. Samma sak gäller det parti och det ungdomsförbund som vägrar se sina gräsrotsaktivisters verklighet."

"Vänsterpartister sysslar inte med politiskt våld"

Efter partiledardebatten i riksdagen kommenterade Jonas Sjöstedt debattartikeln för Expressen.se:

– Jag kommer aldrig att vara otydlig i frågan om politiskt våld. Vi är bestämda motståndare till att använda våld i alla politiska sammanhang. Jag är glasklar om det, nu, i framtiden, alltid.

De säger att du har svikit dom?

– Jag är hundra procent oenig med dom.

Hur reagerar när du ser att det här är klubbstyrelseledamöter från Örebro, Uppsala, Västmanland och Blekinge?

– Jag vet att det har funnits enskilda personer i Ung vänster som har haft de här åsikterna, jag vet också att flera av dem har lämnat Ung vänster. Och jag vet att Ung vänsters ledning är extremt tydlig i de här frågorna - och de har mitt fulla stöd.

Man kan inte vara vänsterpartist och stå bakom AFA och RF?

– Vänsterpartister sysslar inte med politiskt våld. Då hör man inte hemma i Vänsterpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.